Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 22.Okt.2018, 14:57

Napravite dobru računicu: Uštedite novac pri kupovini Samsung bele tehnike

Neophodni su vam novi uređaji za domaćinstvo, a želite da prođete što jeftinije? Računi za električnu energiju ozbiljna...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Okt.2018

Samsung u Kanadi otvara još jedan centar za istraživanja umjetne inteligencije

 Samsung u Kanadi otvara još jedan centar za istraživanja umjetne inteligencije

TORONTO - Kompanija Samsung nastoji postati značajan predstavnik na tržištu umjetne inteligencije posebice putem proizvoda koji dolaze s integriranim virtualnim asistentom Bixbyjem.. U svrhu poboljšanja svoje tehnologije umjetne inteligencije južnokorejska tvrtka je dosad otvorila šest centara za istraživanje i razvoj na tom području koji su smješteni u Seoulu, New Yorku, Moskvi, Silicijskoj dolini, Cambridgeu i Torontu. Samsung sada otvora i svoj sedmi centar koji će biti...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2018

Samsung sprema svoj gejming telefon

Gejming telefoni su postali trend dolaskom Razer Phone-a prošlog novembra, a ovo je potom dovelo do kreiranja...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 21.Okt.2018, 12:13

I Huawei radi na preklopnom savitljivom 5G telefonu

I Huawei radi na preklopnom savitljivom 5G telefonu

PEKING – Poznato je da Samsung, LG, Apple i još nekoliko proizvođača razvija preklopne telefone sa savitljivim zaslonom, a sada je i Huaweijev šef (CEO) Richard Yu potvrdio da i njegova kompanija razvija takav projekt, odnosno preklopne uređaje za koje je planirano da se na tržištu pojave iduće godine. Yu kaže da će ti telefoni...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Okt.2018

I Huawei radi na preklopnom savitljivom 5G telefonu

I Huawei radi na preklopnom savitljivom 5G telefonu

PEKING - Poznato je da Samsung, LG, Apple i još nekoliko proizvođača razvija preklopne telefone sa savitljivim zaslonom, a sada je i Huaweijev šef (CEO) Richard Yu potvrdio da i njegova tvrtka razvija takav projekt, odnosno preklopne uređaje za koje je planirano da se na tržištu pojave iduće godine.. Yu kaže da će ti telefoni vjerojatno biti i prvi 5G telefoni kineske tvrtke, no dodaje kako na...

Detaljnije >>

Izvor: SaznajNovo.com, 20.Okt.2018, 11:40

Samsung smestio kameru ispod ekrana – Notch nije potreban!

Samsung smestio kameru ispod ekrana – Notch nije potreban!

Notch je najveća mana pametnih telefona danas – tačka. Velikoj većini korisnika je upravo to glavni razlog zbog kojeg ne kupuju telefon, kao i meni. Ali, Samsung je pronašao rešenje.Istina, Notch je samo prelazno rešenje dok kompanije ne pronađu način da sve komponente sa prednje strane smeste ispod ekrana. Korisnici su zahtevali sve veće i veće ekrane, a manje i manje telefone, pa je Notch bio jedino rešenje. Iako je danas prisutan kod dosta pametnih telefona, on nije...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2018, 22:22

Samsung navodno testira in-display prednju kameru

Samsung je do sada uglavnom uspješno ignorisao senzor otiska prsta, smješten u ekranu, iako su se nedavno pojavile informacije da je...

Detaljnije >>