Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"BLIC" TEST Galaxy Fit 3: Za sve koji ne vole "pametne" satove

Poslednjih nekoliko godina desila se prava ekspanzija pametnih satova koji su nekako istisnuli sa tržišta fitnes...

Izvor: Blic, 17.Mar.2024, 13:58

Detaljnije >>

Vaš stari Samsung Galaxy telefon već ima AI, samo što to nije Galaxy AI

Vaš stari Samsung Galaxy telefon već ima AI, samo što to nije Galaxy AI

Iako je Galaxy S24 jedina serija Samsung telefona koja trenutno  raspolaže najnovijim Galaxy AI funkcijama, AI (veštačka inteligencija) podrška na vašim telefonima postoji već godinama unazad. Velike su šanse da je i vaš stari Galaxy telefon, čak i onaj srednjeg ranga, sve ovo vreme koristio moć ML (mašinskog učenja) i veštačke inteligencije – ali ne i Galaxy AI. Šta u stvari mislimo pod ovim pojmovima? Pa, Samsung zapravo Galaxy AI ne naziva „veštačkom inteligencijom“, već...

Izvor: Piplmetar.rs, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

Samsung Galaxy S24 Plus kao „srednje dete“ dominira tržištem u odnosu na svoje rođake iz S serije

Nekada glavni član premijum Samsung Galaxy S serija telefona, Plus model, može da se pohvali najvećim povećanjem prodaje iz godine u godinu u odnosu na bilo kog drugog člana svoje serije. Prodaja ovogodišnjeg srednjeg, Samsung Galaxy S24 Plus modela, čiju smo recenziju nedavno objavili, u prve tri nedelje od objavljivanja bila je 53 posto veća nego prodaja S23 Plus u istom periodu prethodne godine. Prema novom izveštaju analitičke kompanije Counterpoint Research, ukupna prodaja Samsung...

Izvor: Piplmetar.rs, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

Infinity-O izrez ekrana na Samsung Galaxy A35 – samo estetska promena ili i funkcionalnost?

Da bismo bolje razumeli šta zapravo znači Infinity-O displej, treba da sagledamo njegovu evoluciju. Pre nekoliko godina, ovakav tip displeja, sa kružnim otvorom za prednju kameru, koji Samsung naziva Infinity-O izrez, bio je povezan sa softverskim opcijama, kao što je efekat obaveštenja Edge Lighting. On je danas prisutan i na novom telefonu srednje klase Samsung Galaxy A35. Danas se situacija malo promenila, pa je Edge Lighting kao podrazumevana opcija ugrađena u OneUI korisnički interfejs,...

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Mar.2024, 00:31

Detaljnije >>

Ovako nastaju fotografije koje „obaraju“ Instagram

Ispred Ajfelovog tornja ste, pokušavate da napravite savršeno romantičnu fotografiju, ali vam grupa turista uporno upada u kadar, ma koliko se vi puta pomerili. Ili slična scena, dočekali ste da napokon odete...

Izvor: Blic, 15.Mar.2024, 16:43

Detaljnije >>

Samsung trči po staklu jer ulazi u trku za budućnost proizvodnje čipova na – staklenom supstratu

Odluka kompanije Samsung da se upusti u sledeću generaciju tehnologije pakovanja čipova na staklenom supstratu, dolazi dok ona pokreće istraživanje i razvoj kako bi usvojila ovu tehnologiju do 2026. godine. Samsung vidi ovaj tip podloge kao budućnost pakovanja čipova i očekuje da će ona biti široko usvojena u naredne dve godine. Iako ovo možda zvuči čudno, tehnologija staklenog supstrata nije sasvim nova za industriju čipova. Taj trend prvo je pokrenuo Intel pre nekoliko godina, sa planom...

Izvor: Piplmetar.rs, 15.Mar.2024

Detaljnije >>

Samsung Galaxy A55 5G i Galaxy A35 5G

Samsung Electronics predstavio je Galaxy A55 5G i Galaxy A35 5G, dva pametna telefona koji potvrđuju da je Samsung posvećen tome da najbolje mobilne inovacije učini dostupnim svima. Oba uređaja dolaze sa proširenim bezbednosnim funkcijama...

Izvor: ItRešenja.com, 13.Mar.2024, 23:36

Detaljnije >>