Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Samsung Galaxy Fit3 – moćna fitness narukvica

Samsung Electronics predstavio je novi Galaxy Fit3 pametni sat koji donosi naprednu tehnologiju praćenja zdravlja korisnika i podstiče zdrave životne navike. Galaxy Fit3 najnoviji je nosivi uređaj kompanije Samsung, napravljen je od aluminijuma,...

Izvor: ItRešenja.com, 27.Feb.2024, 21:21

Detaljnije >>

Samsung predstavlja Galaxy AI viziju na MWC 2024 kongresu

Samsung Electronics predstavlja novo mobilno iskustvo uz Galaxy AI na Svetskom kongresu mobilne telefonije 2024 u Barseloni. Posetioci Samsung štanda će moći da isprobaju Galaxy AI na svim Galaxy proizvodima, među kojima je glavna serija Galaxy...

Izvor: ItRešenja.com, 27.Feb.2024, 21:06

Detaljnije >>

NAJNOVIJI SAMSUNG PAMETNI PRSTEN: Da li je zaslužio da zaradi mesto na vašem prstu?

NAJNOVIJI SAMSUNG PAMETNI PRSTEN: Da li je zaslužio da "zaradi" mesto na vašem prstu?

Na MWC 2024, Samsung je konačno predstavio svoj prvi pametni prsten, koji bi trebalo da se pojavi na policama kasnije ove godine....

Izvor: Kurir, 27.Feb.2024, 19:02

Detaljnije >>

Jedan prsten da svima gospodari: Prikazan Galaxy Ring

Nakon probitnih nagoveštaja, Samsung je prikazao svoj Galaxy Ring u fizičkoj formi tokom MWC 2024 događaja.. Pored prikazivanja uređaja, kompanija je otkrila i neke dodatne detalje o prstenu. Galaxy Ring će se fokusirati na zdravlje i velnes, a biće dostupan u tri boje: platinum srebrnoj, zkatnoj i keramičkoj crnoj. Samsung Galaxy Ring će se u prodaji naći kasnije tokom ove godine. Iako nije bio dostupan za snimanje, oni koji su imali priliku da se...

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 13:44

Detaljnije >>

Prikazan Galaxy Ring (FOTO)

​Nakon probitnih nagovještaja, Samsung je prikazao svoj Galaxy Ring u fizičkoj formi tokom MWC 2024 događaja.

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2024, 19:29

Detaljnije >>

Samsung predstavlja Galaxy AI viziju na kongresu MWC 2024 sa najnovijim proizvodima i uslugama

Samsung predstavlja Galaxy AI viziju na kongresu MWC 2024 sa najnovijim proizvodima i uslugama

Samsung Electronics predstavlja novo mobilno iskustvo uz Galaxy AI na Svetskom kongresu mobilne telefonije 2024 u Barseloni. Posetioci Samsung štanda će moći da isprobaju Galaxy AI na svim Galaxy proizvodima, među kojima je glavna serija Galaxy S24 kao predvodnik nove ere mobilne AI. Galaxy AI[1] će takođe biti proširen na Samsung ponudu, uključujući inteligentniju produktivnost uz seriju Galaxy Book4, inteligentno zdravlje uz seriju Galaxy Watch6, kao i Galaxy Ring koji će po prvi put...

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Feb.2024

Detaljnije >>

Jedan prsten da svima gospodari: Prikazan Galaxy Ring

Jedan prsten da svima gospodari: Prikazan Galaxy Ring

Nakon probitnih nagoveštaja, Samsung je prikazao svoj Galaxy Ring u fizičkoj formi tokom MWC 2024 događaja.

Izvor: B92, 26.Feb.2024

Detaljnije >>