Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Samsung prikazao svoj PC sa klizećim ekranom

Samsung prikazao svoj PC sa klizećim ekranom

Samsung je, tokom Innovation 2022 konferencije, prikazao zanimljiv uređaj koji u sebi sadrži i Intelov hardver.

Izvor: B92, 28.Sep.2022, 12:12

Detaljnije >>

Otvorena prva Samsung experience zona u Srbiji

Otvorena prva Samsung experience zona u Srbiji

U okviru saradnje sa kompanijom Tehnomedia, jedan od njihovih maloprodajnih objekata u Beogradu je postao lokacija ekskluzivne zone na kojoj u narednom periodu svi posetioci imaju priliku da steknu uvid u izuzetnost Samsung tehnologije. Jedinstvenu Samsung experience zonu možete posetiti u Tehnomedia prodavnici na Novom Beogradu, u ulici Omladinskih Brigada 33a. U okviru Samsung experience zone, sve ljubitelje tehnike očekuju brojni Samsung uređaji, od kojih su u fokusu Samsung Neo...

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Sep.2022, 17:33

Detaljnije >>

Koji Samsung telefoni će dobiti Android 13 ove godine?

Koji Samsung telefoni će dobiti Android 13 ove godine?

Flagship uređaji su prioritet za nadogradnju operativnog sistema, ali se među njima našao i jedan telefon srednje klase.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2022

Detaljnije >>

TEST: Samsung Galaxy Z Flip4 – najpopularniji preklopni telefon je sada još bolji

TEST: Samsung Galaxy Z Flip4 – najpopularniji preklopni telefon je sada još bolji

Samsung je u svojoj Galaxy Z Flip seriji pronašao "zlatnu koku" kada su u pitanju telefoni sa preklopnim i fleksibilnim ekranom. Sa najnovijim...

Izvor: B92, 26.Sep.2022

Detaljnije >>

Samsung Electronics najavljuje novu strategiju zaštite okoline

Samsung Electronics najavljuje novu strategiju zaštite okoline

Samsung Electronics Co., Ltd. najavio je svoju novu ekološku strategiju, sveobuhvatnu inicijativu da se pridruži globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena. To uključuje obaveze za postizanje nulte neto emisije ugljenika u celoj kompaniji i planove za korišćenje više obnovljive energije, kao i za ulaganje i istraživanje novih tehnologija za razvoj energetski efikasnijih proizvoda, povećanje cirkularnosti potrošene vode i razvoj tehnologije za hvatanje ugljenika..

Izvor: ItRešenja.com, 26.Sep.2022

Detaljnije >>

Kompanija Samsung Electronics osvojila brojne nagrade na International Design Excellence Awards 2022

Kompanija Samsung Electronics osvojila brojne nagrade na International Design Excellence Awards 2022

Kompanija Samsung Electronics je na 42. godišnjici dodele nagrada International Design Excellence Awards 2022 osvojila dve zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu nagradu, kao i  34 titule finalista za inovativna dizajnerska rešenja koja podižu životni stil i iskustvo potrošača. IDEA je jedan od najprestižnijih svetskih programa dodele nagrada za dizajn koji održava Društvo industrijskih dizajnera Amerike (IDSA), osnovano 1980. godine, kako bi se priznala dostignuća...

Izvor: ItRešenja.com, 26.Sep.2022

Detaljnije >>