Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 18.Jan.2019, 22:02

Renault Group u 2018. povećao prodaju za 3,2 odsto

Renault Group u 2018. povećao prodaju za 3,2 odsto

Renault Group, koji uključuje brendove Renault, Dacia, Lada, Samsung i kineske marke Jinbei i Huasong, tokom 2018. godine je širom sveta prodao ukupno 3.884.295 vozila. Ovaj rezultat u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od 3,2 odsto, ali je to ostvareno pre svega zahvaljujući činjenici da su kineske marke Jinbei i Huasong postale deo kompanije (u januaru 2018.). Ako njih izbacimo iz računice, Renault Group je u 2018. u stvari imao pad prodaje od 1,2 odsto.Sam Renault je tokom 2018. širom...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jan.2019

Procurile informacije novog Galaxy M10 telefona, po neverovatnoj ceni

Procurile informacije novog Galaxy M10 telefona, po neverovatnoj ceni

Na Internetu su se pojavile karakteristike novog Samsung-ovog pametnog telefona Galaxy M10 koji će imati Infinity-V ekran, dvostruku kameru pozadi i Android 8.1 Oreo operativni sistem.. Internet stranica SlashLeaks otkriva detalje o još jednom pametnom telefonu iz Samsung-ove Galaxy M serije. Galaxy M10 će biti početni model iz te serije s 6,2-inčnim Infinity-V IPS LCD ekranom rezolucije 1520 x 720 piksela. Srce telefona biće Exynos 7872 čip predstavljen u januaru...

Detaljnije >>

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Jan.2019, 18:42

Samsung predstavio budućnost povezanog načina života

Samsung predstavio budućnost povezanog načina života

Naglašavajući napredak u oblasti veštačke inteligencije, interneta stvari i 5G mreža, uz sledeću generaciju proizvoda i tehnologija, Samsung pokazuje kako korisnici mogu da žive „povezan život“   Veštačka inteligencija (AI), internet stvari (IoT) i...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Jan.2019, 18:33

5G i definitivno stiže sa Galaxy S10. Otkriveni SVI DETALJI novog Samsung telefona

Samsung je suptilno najavio šta spremaju za događaje zakazane za 20. februar u Londonu i San Francisku, ali su poznati tviteraši i pojedini sajtovi došli do detaljnih saznanja kako...

Detaljnije >>

Izvor: KupiMobilni.com, 14.Jan.2019

Samsung Galaxy S10 E najjeftiniji telefon u Galaxy seriji

Samsung Galaxy S10 E najjeftiniji telefon u Galaxy seriji

Najjeftiniji mobilni telefon iz Samsung Galaxy serije biće predstavljen 20. februara, a poslednje informacije kažu da model Samsung...

Detaljnije >>

Izvor: NovaEnergija.net, 13.Jan.2019, 12:31

Prodaja pametnih telefona pala u 2018. prvi put u istoriji

Prodaja pametnih telefona pala u 2018. prvi put u istoriji

Globalno tržište pametnih telefona zabeležilo je u 2018. prvi godišnji pad ikada, izveštava tv mreža Si-En-En (CNN) dodajući da su dva najveća igrača u toj industriji, Epl i Samsug, pretrpela snažne udarce. I Epl i Samsung su izvestili o padu prodaje u poslednjem kvartalu 2018, dok je Samsungov južnokorejski konkurent LG Elektroniks najavio manju operativnu dobit za čak 80 odsto u istom periodu, u odnosu na godini pre. Prema preliminarnim prognozama konsultanatske kuće “Kanalis i Kaunterpoint...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2019

Prodaja pametnih telefona pala u 2018. prvi put u istoriji

Globalno tržište pametnih telefona zabeležilo je u 2018. prvi godišnji pad ikada, izveštava CNN dodajući da su dva najveća igrača u toj industriji, Epl i Samsung, pretrpela snažne udarce.. I Epl i Samsung su izvestili o padu prodaje u poslednjem kvartalu 2018, dok je Samsungov južnokorejski konkurent LG Elektroniks najavio manju operativnu dobit za čak 80 odsto u istom periodu, u odnosu na godinu pre. Prema preliminarnim prognozama konsultantske kuće "Kanalis...

Detaljnije >>