Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 20.Maj.2019, 02:25

Samsung Galaxy S10 u 10 minuta [podcast, foto]

Samsung Galaxy S10 u 10 minuta [podcast, foto]

Dobro, nije baš 10 minuta ali tu je negde, iako smo na testu imali tri telefona. Probali smo ih dobro, strpljivo i valjano, što je tražilo vremena, pa prenosimo iskustva koja idu dalje od pukog vađenja iz kutije.. Samsung se ove godine uključio u trku jeftinijih, a skoro najboljih telefona, pa je u ponudu poslednje generacije Galaxy S uređaja stigao nešto jeftiniji, manji i mogućnostima skromniji Galaxy S10e. U minutima koji slede možete čuti detalje i...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2019, 21:55

PROCURELE INFORMACIJE! Novi GALAKSI 10 STIŽE sa NAJVEĆOM baterijom do sad!

PROCURELE INFORMACIJE! Novi GALAKSI 10 STIŽE sa NAJVEĆOM baterijom do sad!

Uz tu, pominju se i druge zanimljive informacije! Prema nezvaničnim informacijama, Samsung Galaxy Note 10 će imati podršku za 5G mreže i bateriju kapaciteta 4.300 mAh, što će biti najveća baterija u jednom Samsungovom uređaju premijum klase, prenose stručni sajtovi. Uz bateriju, pominje se i "superfast charging", ali još uvek nije poznato da li je u pitanju novo Samsungovo brzo punjenje od 25W ili se radi o nekoj još naprednijem rešenju. Od Galaxy-a...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Maj.2019

Najveća baterija do sada i druge poznate informacije o Samsungu Galaxy Note 10

Najveća baterija do sada i druge poznate informacije o Samsungu Galaxy Note 10

Samsungov predstojeći flegšip telefon Galaxy Note 10 imaće bateriju sa najvećim kapacitetom do sada sa superfast brzim punjenjem, bolje kamere, kao i nove boje.. Prema nezvaničnim informacijama, Samsung Galaxy Note 10 će imati podršku za 5G mreže i bateriju kapaciteta 4.300 mAh, što će biti najveća baterija u jednom Samsungovom uređaju premijum klase, prenose stručni sajtovi. Uz bateriju, pominje se i "superfast charging", ali još uvek nije poznato da li...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2019

Samsung rešio problem: Galaxy Fold uskoro na tržištu? (FOTO)

Samsung rešio problem: Galaxy Fold uskoro na tržištu? (FOTO)

Ako je suditi prema informacijama kojima raspolažu korejski mediji, Samsung je navodno pronašao rešenje za problem ekrana modela Galaxy Fold.. Problem se javio nakon što su odabrani predstavnici medija, što zbog neznanja i ignorisanja upozorenja, što zbog "nelogične" izrade, skinuli zaštitnu foliju, koju nije trebalo skidati, odnosno koja predstavlja sastavni deo ekrana. Sajt SamMobile prenosi informacije da je Samsung ovaj problem rešio na taj način što je...

Detaljnije >>

Izvor: PCAxe.com, 19.Maj.2019

Samsung pripremio sjajnu ponudu za kupce bele tehnike

U slučaju da želite da ulepšate svoje domaćinstvo sa novim uređajima bele tehnike, iz kompanije Samsung dolaze dva konkretna rešenja kako da osetno uštedite novac....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2019, 21:25

Samsung rešio problem: Galaxy Fold uskoro na tržištu?

Samsung rešio problem: Galaxy Fold uskoro na tržištu?

Ako je suditi prema informacijama kojima raspolažu korejski mediji, Samsung je navodno pronašao rešenje za problem ekrana modela Galaxy Fold.. Problem se javio nakon što su odabrani predstavnici medija, što zbog neznanja i ignorisanja upozorenja, što zbog "nelogične" izrade, skinuli zaštitnu foliju, koju nije trebalo skidati, odnosno koja predstavlja sastavni deo ekrana. Sajt SamMobile prenosi informacije da je Samsung ovaj problem rešio na taj način što...

Detaljnije >>

Izvor: Hi-Files.com, 17.Maj.2019

Hi-Files #89

Razglednica Mobile World Congress 2019 Audio testovi Dynaudio Evoke 20 NAD Masters M10 Devialet Phantom Reactor 600 Exposure 5010 Simaudio MOON Neo MiND 2 Bowers & Wilkins 606 S6 Home...

Detaljnije >>