Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Mondo, 15.Avg.2018, 14:23

Izabrani telefoni godine, iznenađeni?

Izabrani telefoni godine, iznenađeni?

Iznenađujuć izbor telefona godine za sezonu 2018/2019, u kojem su izostavljeni Samsung, Apple, HTC, LG i mnogi drugi. Da li se slažete sa pobednicima? Evropska asocijacija EISA proglasila je nagrade za najbolje proizvode u oblasti potrošačke elektronike za period 2018-2019. Ukupan broj nagrada ove godine je preko 60, a nagrade su podeljene u šest ekspertskih grupa: HI-FI, kućni audio uređaji, mobilni uređaji, kućni video i displej aparati, fotoaparati i uređaji...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 15.Avg.2018

Kriza lire: Turska će bojkovati američke elektronske uređaje

Kriza lire: Turska će bojkovati američke elektronske uređaje

ReutersPredsednik Erdogan poziva na bojkot američke robe Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da će njegova zemlja bojkotovati elektronsku robu iz Sjednjenih Država, nakon što je Vašington uveo sankcije Ankari. „Ako [SAD] ima Ajfon, Samsung...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 15.Avg.2018

Samsung skraćuje vreme

Kada je najptrebnije The post Samsung skraćuje vreme appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Avg.2018

Samsung razmatra zatvaranje jedne od svojih tvornica smartphonea u Kini

Samsung razmatra zatvaranje jedne od svojih tvornica smartphonea u Kini

LONDON - Reuters pozivajući se na internetsku stranicu EE Times navodi nepotvrđene informacije kako Samsung razmišlja o zatvaranju jedne od svoje dvije tvornice mobilnih uređaja koje su smještene u Kini.. Konkretno, razmišlja se o zatvaranju postrojenja smještenog u gradu Tianjin na sjeveru Kine, koje bi trebalo biti zatvoreno do kraja ove godine. Kao razlog za zatvaranje postrojenja spominje se rast troškova proizvodnje te pad tržišnog udjela Samsunga na kineskom tržištu...

Detaljnije >>

Izvor: Hi-Files.com, 14.Avg.2018, 13:02

Moćni Note9

Samsung je predstavio novu generaciju Note uređaja, koja nosi uznaku Note9. Novi model opremljen je olovkom S Pen, koja predstavlja najprepoznatljiviju odliku serije Note, a u najnovijoj verziji donosi...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 14.Avg.2018

Kreće bojkot: "Ako oni imaju ajfon, postoji Samsung, Vestel"

Kreće bojkot: Ako oni imaju ajfon, postoji Samsung, Vestel

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je bojkot elektronskih proizvoda iz SAD, dok istovremeno stižu izveštaji da se turska lira polako oporavlja.. Erdogan je istakao da Turska preduzima neophodne mere po pitanju ekonomije, navodeći da je važno zadržati čvrst politički stav. "Prelazak na stranu valutu, značilo bi popuštanje pred neprijateljem", kazao je Erdogan, prenosi agencija Rojters. AP konstatuje da je Erdogan, ne pokazujući znake povlačenje u...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2018

Erdogan poručuje SAD: Bojkotovaćemo vaše Ajfone

Erdogan poručuje SAD: Bojkotovaćemo vaše Ajfone

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je mogućnost da njegova zemlja bojktuje američke električne proizvode, posle spora s Vašingtonom koji je pojačao pad turske valute.. Erdogan, koji ne pokazuje da bi mogao odstupiti u sporu sa SAD, naznačio je da će Turska prestati da naručuje američke Ajfone (iPhones) i da će kupovati...

Detaljnije >>