Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: ItRešenja.com, 23.Feb.2018, 02:49

Samsung predstavio SSD sa kapacitetom od čak 30TB

Samsung predstavio SSD sa kapacitetom od čak 30TB

Iako je prosečnim korisnicima sasvim dovoljan disk na koji mogu da uskladište nekoliko stotina gigabajta ili eventualno terabajt ili dva, Samsung je nedavno odlučio da nas iznenadi najavom SSD diska rekordnog kapaciteta od čak 30 terabajta. Naime, Samsung-ov novi PM1643 SSD disk tako ima kapacitet od 30,72 TB i namenjen je vladinim, finansijskim i medicinskim ustanovama te velikim korporacijama, a na tržištu će naslijediti 15,36-terabajtni disk koji je ova korejska...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 22.Feb.2018, 11:39

"Zver": Samsung smestio SSD od 30TB u kućište dužine 6,4 cm

Zver: Samsung smestio SSD od 30TB u kućište dužine 6,4 cm

Kompanija Samsung proizvela je 2.5-inčni SSD po imenu PM1643, kapaciteta 30.72TB. Uređaj takođe uključuje 40GB DDR4 RAM-a.. Novi uređaj ima devet flash kontrolora koji pokreću 32 NAND flash paketa od po jednog terabajta. Svaki paket sadrži 16 slojeva V-NAND memorijskih čipova od po 512Gb, sa tri bita po ćeliji, prenosi Ars Technica. RAM takođe dolazi u neobičnom obliku - čipovi od 8Gb postavljeni su vertikalno putem Through...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 21.Feb.2018, 06:08

I Samsung u problemu zbog slabe iPhone X prodaje

I Samsung u problemu zbog slabe iPhone X prodaje

Niko nije očekivao da iPhone X ne ispuni očekivanja, pa i Samsung mora da smanji proizvodnju i rasproda svoje OLED panele, koje pravi za taj telefon.. Foto: Promo / Caviar. Slaba potražnja za iPhone X pametnim telefonom šteti i Samsung OLED biznisu, objavila je GSMArena i navela da je južnokorejski gigant sad u potrazi za novim kupcima OLED komponenti. Prema proceni Nikkei dnevnika, Samsung će morati da „sreže“ proizvodnju iPhone X...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Feb.2018, 22:06

Poznati svi detalji o Samsungu Galaxy S9 / FOTO

Poznati svi detalji o Samsungu Galaxy S9 / FOTO

Samo pet dana od zvanične objave informacija o novom Samsungovom flegšip telefonu, na internetu se pojavio set pres rendera, zajedno sa karakteristikama modela, koje otkrivaju sve detalje o Galaxy S9 modelima.. Galaxy S9 će imati Snapdragon 845 čip u SAD, odnosno Exynos 9810 na ostalim tržištima. Oba čipseta imaju osmojezgarni CPU, sa taktom od 2.9GHz za Exynos i 2.6GHz za Snapdragon. Telefoni će imati 5.9-inčni AMOLED displej (2960 x 1440p)...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Feb.2018

Samsung traži kupce za višak Appleovih OLED ekrana

Samsung traži kupce za višak Appleovih OLED ekrana

Stručni mediji i analitičari, koji prate dešavanja u IT svetu, već su preneli informaciju da je Apple počeo proces smanjenja proizvodnje prvobitno planiranog broja pametnih telefona iPhone X za oko 50 odsto.. Odluka Applea za posledicu ima višak OLED ekrana, koje Samsung Display, ćerka firma korejskog Samsunga, ne može više da isporuči. Zbog toga je Samsung Display, navodno, u potrazi za novim kupcima koji su zainteresovani za...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2018

Samsung patentirao dron kojim je moguće upravljati očima

Samsung patentirao dron kojim je moguće upravljati očima

Kompanija Samsung je patentirala dron s integrisanim ekranom koji može detektovati lice i oči osobe, kao i njenu poziciju i pokrete rukama.. Patent predstavlja dron s ekranom na centralnom delu i četiri propelera, po jedan u svakom uglu, a u opisu se navodi da dron poseduje i kameru i opservacijski sistem za prenos informacija do glavne kontrolne jedinice. Sistem može da prati oči, glavu, ruke i prste korisnika. Brzina i smer drona se mogu kontrolisati pokretima glave, ruku...

Detaljnije >>

Izvor: KupiMobilni.com, 20.Feb.2018

Samsung Galaxy S9 i S9+ objavljene službene render slike

Samsung Galaxy S9 i S9+ objavljene službene render slike

Samo nekoliko dana pre službenog predstavljanja novih Samsung-ovih top modela, Evan Blass je odlučio da iznenađenja još jednom svede...

Detaljnije >>