Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Samsung Galaxy S24 FE se pojavio u EE listingu, lansiranje se bliži

Samsung Galaxy S24 FE se pojavio u EE listingu, lansiranje se bliži

Jedan od predstojećih Samsung telefona je Galaxy S24 FE, za koga su insajderi dugo spekulisali da li će uopšte i stići na tržište, ali tokom ovog meseca sve je išlo u smeru toga da hoće. Sada, ne samo da znamo da hoće, već se i njegov broj modela SM-S7210U pojavio u EE listingu britanskog operatera, što sugeriše da će on možda biti lansiran i pre oktobra. Glasine o Galaxy S24 FE se gomilaju već neko vreme, a ono što je sigurno je to da Samsung radi na nečemu dobrom, a ono što je...

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Apr.2024, 05:31

Detaljnije >>

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave

U svetu kućne zabave, gde svaki piksel, boja i detalj čine razliku, novi Samsung televizori, nedavno predstavljeni na Unbox&Discover događaju, stupaju na scenu sa revolucionarnim inovacijama.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024, 15:18

Detaljnije >>

Circle to Search na Galaxy S24 Ultra – Budućnost intuitivnog pretraživanja

Fenomenalni Samsung Galaxy S24 Ultra, predstavnik nove Galaxy S24 serije, predstavlja pravi zaokret u svetu tehnologije. U pitanju je uređaj koji nam kroz jedinstvenu sinergiju snage i stila pruža najnaprednije mobilno iskustvo, a glavni benefit i najveća inovacija jeste Galaxy AI* – veštačka inteligencija koja pojačava svako iskustvo korišćenja ovog telefona. Ipak, jedna funkcija se zaista izdvojila i oduševila sve ljubitelje moderne tehnologije. U pitanju je, naravno, Circle to Search...

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 25.Apr.2024, 19:05

Detaljnije >>

Predstavljena najnovija linija Samsung televizora i saundbarova – Dolazi nova Samsung AI TV era

Predstavljena najnovija linija Samsung televizora i saundbarova – Dolazi nova Samsung AI TV era

Kompanija Samsung Electronics predstavila je novu liniju TV uređaja i saundbarova za 2024, Neo QLED 8K i 4K i OLED TV na ovogodišnjem Unbox & Discover događaju. Samsung ponuda, kao vodećeg proizvođača televizora već 18 godina zaredom[1], na ovogodišnjem događaju obogaćuje iskustvo kućne zabave uz niz moćnih rešenja na bazi veštačke inteligencije. „Pomeramo granice kućne zabave integrisanjem veštačke inteligencije na načine koji prevazilaze tradicionalno iskustvo gledanja“,...

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Apr.2024

Detaljnije >>

Široki frižider sa zamrzivačem, „A“ EU nivoa efikasnosti

Samsung Electronics Co., Ltd. predstavio je novi, izuzetno energetski efikasan i ekstra široki frižider sa zamrzivačem za evropsko tržište. Svoju premijeru imao je na događaju „Dobro došli na BESPOKE AI“, održanom u les Pavillon des Étangs, u Parizu. Uz izuzetnu energetsku efikasnost, nudi i ugrađeni WiFi, kao i poboljšanu uštedu energije uz SmartThings Energy podržanu veštačkom inteligencijom. „Kao odgovor na sve veću težnju korisnika ka energetskoj efikasnosti,...

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 23.Apr.2024, 22:26

Detaljnije >>

Pet stvari koje želimo da vidimo na Samsung Galaxy Z Fold6

Uprkos tome što je Samsung poveo tržište ka telefonima sa savitljivim ekranom, sada su mu potrebna velika poboljšanja ako želi da sustigne konkurenciju koja je u poslednje vreme veoma uznapredovala. Galaxy Z Fold5 je i dalje jedan od najboljih sklopivih pametnih telefona danas, pa bi bilo lepo da sledeća generacija Fold savitljivog telefona – Galaxy Z Fold6, koja treba da se pojavi sredinom jula, dobije pet stvari za promenu. U nastavku je lista stvari koja bi donela solidna poboljšanja...

Izvor: Piplmetar.rs, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

8 uzastopih godina na vrhu globalnog tržišta televizora

Samsung Electronics je još jednom potvrdio dominaciju na svetskom tržištu TV uređaja i već 18 godina je neprikosnoveni lider u ovom sektoru. Agencija za ispitivanje tržišta Omdia objavila je da je Samsung ostvario udeo od 30,1 odsto  na svetskom tržištu TV uređaja u 2023. godini, čime je potvrdio status lidera u sektoru kojim vlada još od 2006. Ovaj uspeh je velikim delom rezultat strateškog fokusa kompanije na premijum kategorije i televizore sa velikim ekranom na čelu sa najsavremenijim...

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Apr.2024, 12:02

Detaljnije >>