Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 24.Nov.2017, 08:24

Samsung već radi na Galaxy S9 i S9 Plus, najava na CES-u?

Samsung već radi na Galaxy S9 i S9 Plus, najava na CES-u?

Vrhunski smartfoni za 2017. godinu već neko vreme su na tržištu, ali nikad nije prerano da počne da se razmišlja o onima koji će doći naredne godine.. Samsung je već počeo razvoj smartfona S9 i S9 Plus, koje bi mogao da ih najavi na Consumer Electronics Showu (CES) u januaru. S9 i S9 Plus bi trebalo da budu poboljšane verzije postojećih smartfona S8 i S8 Plus, koji će biti više nego radikalno izmenjeni novi modeli. Poznati tipster s Twittera Evan...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2017, 08:14

Samsung najavljuje otvaranje novog centra za istraživanje umjetne inteligencije

Samsung najavljuje otvaranje novog centra za istraživanje umjetne inteligencije

SEUL - Samsung je objavio kako radi na otvaranju novog centra za istraživanje i razvoj tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji.. U samom centru Samsungovi zaposlenici radit će na tehnologijama koje će omogućiti primjenu umjetne inteligencije ne samo u mobilnim uređajima, već i u ostalim elektroničkim potrošačkim proizvodima južnokorejske tvrtke. Osim...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 23.Nov.2017, 19:55

Huawei ismeva Samsung Galaxy S8 (VIDEO)

Pogledajte reklamu, pa nam recite šta mislite.... . Izvor: Huawei Mobile. Izgleda da se Huawei predomislio u novoj video kampanji za autonomiju baterije modela Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro - prvo je u reklami prikazao Galaxy S8 (najverovatnije S8+ model, objavila je PhoneArena), a onda se predomislio i izmenio...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 23.Nov.2017

Samsung SM3 Z.E. sa dužom autonomijom

Samsung SM3 Z.E. sa dužom autonomijom

Renault Samsung je promovisao unapređenu verziju električnog sedana SM3 Z.E. (Renault Fluence Z.E. za Južnu Koreju), koji je inače i jedan od najpopularnijih električnih automobila u toj zemlji. Pre svega, Samsung SM3 Z.E. je dobio baterije većeg kapaciteta (sada 36 kWh),...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Nov.2017

Novi Samsung Galaxy već u januaru

Novi Samsung Galaxy već u januaru

Novi Samsung flegšip modeli biće predstavljeni već u januaru i to na CES-u. Do sada su telefoni iz sa Samsungove S serije obično premijeru imaliu Barseloni, ali je gigant iz Koreje za Galaxy S9 i Galaxy S9+ napravio novi plan.. Kako prenosi Biznis insajder, telefoni će u najvećoj meri, dizajnerski gledano, biti zasnovain na modelu S8 sa "beskrajnim" ekranom i zakrivljenim ivicama. Interno nova dva telefona nose oznake "Star 1" i "Star 2" i trebalo bi da imaju 5.8 inčni i 6.2...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 22.Nov.2017, 18:26

PROMENA: Novi samsung stiže sa savitljivim ekranom

PROMENA: Novi samsung stiže sa savitljivim ekranom

Kompanija „Samsung“ sprema se da u 2018. godini predstavi telefon „galaksi X“, prvi sa savitljivim ekranom.  

Detaljnije >>

Izvor: ItRešenja.com, 21.Nov.2017, 12:33

Galaxy S9 stiže sa sistemom za prepoznavanje lica?!

Galaxy S9 stiže sa sistemom za prepoznavanje lica?!

Bilo je i krajnje vreme da internet počne da spekuliše o budućem Samsung-ovom top modelu, tj. nasledniku Galaxy-ja S8. Ako se u Samsung-u ne odluče još jednom preskočiti broj, logično je očekivati da će sledeći flagship nositi ime Galaxy S9, odnosno Galaxy S9 Plus. Naime, još nam je sveže sećanje kako je preskakanje Note-a 6 i forsiranje broja 7 dovelo do kratkog spoja u paralelnom svemiru sa velikim posledicama. S druge strane, Apple je preskočio broj 9 i...

Detaljnije >>