Samsung
Samsung

Samsung je industrijski koncern osnovan u Koreji 1938. godine i prvo se bavio proizvodnjom pirinčanog brašna. Osnivač kompanije je Li Bjon Čholj. Ubrzo potom Li pokušava da proširi svoju delatnost i na druge prehrambene proizvode. Samim tim tako je registrovao brend, učinio je to pod nazivom Samsung Trading Kompani, jer je već uveliko izvozio svoje proizvode u Kinu i SAD. Postoji legenda prema kojoj je Li Bjon na zgarištu svog doma našao pun kovčeg sa novcem pomoću koga je osnovao svoju kompaniju.

Ime kompanije Samsung znači Tri zvezde i dovodi se u vezu sa trojicom sinova, koje je imao osnivač kompanije Lija, posle izvesnog vremena i tadašnjeg svrgavanja predsednika Li je uhapšen. Njegov najmlađi sin je uprkos dalekoistočnoj tradiciji prema kojoj je trebalo da kompaniju nasledi stariji sin, upravljao Samsungom do 2008. godine.
Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kompanije dogodio se 1969. godine kada je Samsung promenio svoju osnovnu delatnost posle ujedinjenja sa kompanijom Sanijo i počeo da se bavi proizvodnjom crno belih televizora, uglavnom za izvoz, pošto je samo dva odsto Koreanaca sebi moglo da priušti luksuz i tv aparate. Samsung nudi potrošačima proizvode i to televizore, računare i računarsku opremu, audio i video uređaje, uređaje za video nadzor, foto opremu, i belu tehniku. Osnovni moto kompanije jeste da se kreira budućnost zajedno sa stalnim kupcima i poslovnim partnerima.

Koriste se ljudski i ekološki resursi kompanije da bi stvorili proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta, dajući pritom sav doprinos globalnom poboljšanju i boljem standardu čovečanstvu celom.
Kompanija raste iz godine u godinu, a posle 2000. godine kada su nastupili i na globalno tržište, vrlo brzo od male kompanije Samsung postali su jedna od vodećih kompanija u svetu za elektroniku i digitalne uređaje, a danas su najveća svetska ekološka kompanija po prodaji proizvoda.
Samsung je proizveo neke od najpopularnijih mobilnih telefona na svetu, baš kao što je najnoviji Gugl smartfon Neksus S. Samsung je jedan od najpoznatijih brendova kada je reč o potrošačkoj elektronici svih vrsta, a ime mu je jednostavnog karaktera. Samsung poznatiji kao Tri zvezde što je odabrano zbog predstavljanja kompanije na način koji podrazumeva veličinu, brojnost i moć.

Prvi proizvodi ove kompanije su bili sušena riba, povrće, voće i rezanci. Iako je logotip kompanije menjan u više navrata, ime je uvek ostalo isto čak i nakon 1987. godine kada je novi čelnik kompanije odlučio da postavi Samsung među prvih pet svetskih proizvođača elektronike.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje i prihodi su im veći od mnogih zemalja. 2006. godine Samsung je bio na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije, i kulturu i glavna je pokretačka snaga. Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale uređaje, Samsung Grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do medicine i brodogradarstva. Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih. Prvi elektronski uređaj koji je ikad napravljen u Samsungu bio je crno beli televizor 1970. godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984. godine počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo je menjan tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993. godine.
Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde kao simbol. Samsung SCH 100 je oznaka modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine iako danas imamo 4G brzine, CDMA je u vreme GSM bio pravo osveženje i napredak kada se govori o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, i to još 1999. godine. Ovaj sat je imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem a nosio je oznaku SPH VP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli da traju do devedeset minuta nakon čega bi se baterija praznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Mnogo pre Ios i Android telefona Samsung je uskočio u posao i biznis sa pametnim telefonima. Napravili su PDA uređaj ali su još ubacili i mogućnost povezivanja i poziva.

Samsung kompanija je prva napravila pametni telefon i to davne 2001. godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na sprint mreži i imao u sebi palm os, i nosio oznaku SPH i300.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 07.Maj.2021, 18:32

Neo QLED 2021 u Srbiji

Neo QLED modeli televizora prvi put su predstavljeni u januaru na Samsung virtuelnom događaju „The First Look“, a njihova prodaja u Srbiji zvanično je počela ove nedelje. Neo QLED...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Maj.2021, 07:40

Jedan od najboljih Samsungovih telefona odlazi u penziju

Četiri godine nakon lansiranja, Samsung Galaxy S8 je dobio posljednje bezbjednosno ažuriranje. Galaxy S8 serija je bila Samsungov trijumf...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 05.Maj.2021, 13:30

Domino test: Samsung Galaxy S21 Ultra

Urednici Domino Magazina su imali priliku da istestiraju Samsung Galaxy S21 Ultra. Evo naših utisaka posle nekoliko nedelja sa jednim od najjačih modela na tržištu telefona danas. S21 Ultra je najmoćniji model poslednje...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2021, 14:48

Samsung zvanično završava Android podršku za Galaxy S8

Jedan od prvih telefona, među nosiocima tankih okvira, zvanično odlazi u penziju, pošto je Samsung okončao podršku za Android ažuriranje za svoje Galaxy S8 i S8+ uređaje.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 04.Maj.2021

Samsung zvanično završava Android podršku za Galaxy S8 četiri godine nakon objavljivanja

Samsung zvanično završava Android podršku za Galaxy S8 četiri godine nakon objavljivanja

Jedan od prvih telefona, među nosiocima tankih okvira, zvanično odlazi u penziju, pošto je Samsung okončao podršku za Android ažuriranje za svoje Galaxy S8 i S8+ uređaje.. Još uvek je čudno reći, ali Samsung je i dalje najbolji među najboljima kada su u pitanju Android ažuriranja u današnje vreme, a dugoročna podrška je ono što zaista prodaje proizvode. Međutim, i pored toga, svi uređaji u nekom trenutku ostaju bez podrške. Čak i oni najbolji. Na Samsungovoj...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2021, 14:37

Samsung web lokacija slučajno otkriva Galaxy S21 FE

Priča se da će Galaxy S20 Fan Edition (ili FE) nasljednika dobiti 2021. godine. Sada je web lokacija Samsung prodavnice slučajno...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 03.Maj.2021

Samsung web lokacija slučajno otkriva Galaxy S21 FE

Samsung web lokacija slučajno otkriva Galaxy S21 FE

Priča se da će Galaxy S20 Fan Edition (ili FE) naslednika dobiti 2021. godine. Sada je web lokacija Samsung prodavnice slučajno objavila oglas za uređaj odgovarajućeg imena. Prema ovom novim informacijama, on takođe liči na ostatak linije S21.. Samsung će u bliskoj budućnosti lansirati sledeću generaciju za Galaxy S20 FE telefona. Trenutno se smatra da ima dizajn sličan dizajnu postojeće porodice S21. Nedavni renderi sugerišu da bi potencijalno predstojeće izdanje...

Detaljnije >>