NEPRIJATELJSTVO NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Rusija spremila odgovor za najnovije uvrede, svako će dobiti po zasluzi

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021, 20:09

NEPRIJATELJSTVO NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Rusija spremila odgovor za najnovije uvrede, svako će dobiti po zasluzi

Češka je 22. aprila, prva zvanično najavila smanjenje broja zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu

Odluka Letonije da proglasi personama non grata diplomate ruske ambasade imaće najnegativniji mogući uticaj na razvoj rusko-letonskih odnosa, cenila je ruska ambasada u Rigi. Oglasilo se i rusko diplomatsko predstovništvo u Talinu, koje je poručilo da proterivanje ruskog diplomate iz Estonije, smatra neprijateljskom i apsolutno neutemeljenom akcijom.

- Prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo da konstatujemo da će neprijateljski postupci Letonije, povezani sa odlukom od 23. aprila 2021. godine da se diplomate ruske ambasade proglase "personama non grata", najnegativnije uticati na razvoj rusko-letonskih odnosa. Želeli bismo da naglasimo da je inicijativa potekla od Letonije, stoga je sva odgovornost za ovaj očigledno antiruski korak u potpunosti na letonskoj strani. Odgovor Rusije, naravno, neće dugo čekati - navodi se u saopštenju ambasade na Fejsbuk stranici.

Ranije je ministar spoljnih poslova Letonije Edgar Rinkevič izjavio da Letonija proteruje ruske diplomate u znak solidarnosti sa Češkom. O proterivanju ruskih diplomata su saopštile i Estonija i Litvanija.

Ruska ambasada u Estoniji proterivanje ruskog diplomate iz zemlje smatra neprijateljskim i apsolutno neutemeljenim činom, koji će imati destruktivne posledice po bilateralne odnose.

- Odluku Estonije da udovolji razmetljivoj NATO i EU "solidarnosti" sa Češkom, i da zaposlenog u ruskoj ambasadi u Talinu proglasi personom non grata, smatramo neprijateljskom i apsolutno neutemeljenom akcijom čije će se destruktivne posledice po bilateralne odnose osećati još dugo - navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek zahtevao je 21. aprila da Rusija proterane češke diplomate vrati u Moskvu, preteći da će u suprotnom smanjiti broj osoblja ruske ambasade na pet diplomata. Kao odgovor na to je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova predložila je Pragu da ostavi ultimatume za komunikaciju unutar NATO-a i dodala da je "takav ton neprihvatljiv za Rusiju".

Češka je 22. aprila, pošto nije dobila pozitivan odgovor Rusije na njen zahtev, zvanično najavila smanjenje broja zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, dajući rok do kraja maja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.