Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantska kriza: Smanjen broj prelazaka Egejskog mora

ANKARA - Broj migranata koji iz Turske preko Egejskog mora stižu na grčka ostrva danas je značajno umanjen, tri dana nakon što je stupio na snagu sporazum EU i Turske o zatvaranju rute koju su u prethodnih godinu dana iskoristile stotine hiljada ljudi.

U prethodna 24 časa, do ranih jutarnjih sati, na grčka ostrva je iz Turske stiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 68 ljudi. Јuče je stiglo 225 migranata. Za sada nije poznato da li je ovo smanjenje direktno povezano sa sporazumom EU i Turske. "Imali smo veoma mali priliv sa druge strane Egeja.

Smatramo da je to veoma pozitivno", rekao je Јorgos Kiricis, Vladin portparol za izbjegličku krizu. Prema sporazumu Brisela i Ankare, migranti i izbjeglice koji koriste neregularne morske rute u Egejskom moru da bi stigli u Grčku, biće vraćeni u Tursku. Zauzvrat, EU će direktno iz Turske preuzeti hiljade sirijskih izbjeglica i nagraditi Ankaru finansijskim sredstvima, bezviznim režimom i ubrzavanjem pregovora o članstvu Turske u EU.

Od kada je počela primjena sporazuma, 202 osobe, uglavnom iz Pakistana, vraćane su iz Grčke, saopštile su vlasti u Atini. Kiricis je rekao državnoj televiziji da bi ove sedmice u Tursku moglo biti vraćeno još ljudi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.