Grčka: Smanjen broj migranata koji stižu preko Egejskog mora

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Smanjen broj migranata koji stižu preko Egejskog mora

Priliv migranata koji preko mora, čamcima štižu na grčka ostrva iz Turske, danas se drastično smanjio, treći dan nakon stupanja na snagu sporazuma Turske sa Evropskom unijom, prenosi Rojters.

Na grčka ostrva je stiglo 68 nelegalnih migranata u protekla 24 sata, što je drastično manje u odnosu na prethodni dan kada ih je stiglo 225, pokazuju podaci Ministarstva za migracije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Nejasno je da li je smanjenje priliva direktno povezano sa sprovođenjem sporazuma, piše Rojters.

"Drastično je opao priliv migranata preko Egejskog mora", potvrdio je Dzordz Kiritis, portparol Ministarstva za migracije.

Prema sporazumu između Evropske unije i Ankare, migranti koji nelegalno stižu čamcima preko Egejskog mora u Grčku se deportuju nazad u Tursku.

Za uzvrat, EU je Turskoj obećala  finansijsku pomoć, bezvizni režim i napredak u  pregovorima o članstvu u EU.

Pošto je dogovor stupio na snagu, u ponedeljak je 202 ljudi, mahom Pakistanaca, deportovano u Tursku.

Kiritis je rekao da je planirano deportovanje sledeće veće grupe do kraja ove nedelje.

"Moguće je da do kraja nedelje organizujemo povratak još jedne grupe migranatra. Mi smo zainteresovani za dve stvari. Jedna je da se pridržavamo dogovora, druga je poštovanje prava migranata. To je delikatan proces i ne želimo da pravimo greške", rekao je Kiritis.

Do zastoja u deportaciji dolazi zbog primene novog zakona u Grčkoj koji se odnosi na dobijanje azila.

Proces obrade zahteva za azil podrazumeva da je podnosilac do donošenja odluke zbrinut u prihvatnom centru. Taj proces, uključujući i pravo migranta da podnese žalbu, traje u proseku devet dana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjen broj prelazaka Egejskog mora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2016

Broj migranata koji iz Turske preko Egejskog mora stižu na grčka ostrva danas je značajno umanjen, tri dana nakon što je stupio na snagu sporazum EU i Turske o zatvaranju rute koju su u prethodnih godinu dana iskoristile stotine hiljada ljudi...U prethodna 24 časa, do ranih jutarnjih sati, na grčka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.