Smanjen broj prelazaka Egejskog mora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj prelazaka Egejskog mora

Broj migranata koji iz Turske preko Egejskog mora stižu na grčka ostrva danas je značajno umanjen, tri dana nakon što je stupio na snagu sporazum EU i Turske o zatvaranju rute koju su u prethodnih godinu dana iskoristile stotine hiljada ljudi.

U prethodna 24 časa, do ranih jutarnjih sati, na grčka ostrva je iz Turske stiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << 68 ljudi. Juče je stiglo 225 migranata.

Za sada nije poznato da li je ovo smanjenje direktno povezano sa sporazumom EU i Turske.

"Imali smo veoma mali priliv sa druge strane Egeja. Smatramo da je to veoma pozitivno", rekao je Jorgos Kiricis, Vladin portparol za izbegličku krizu.

Prema sporazumu Brisela i Ankare, migranti i izbeglice koji koriste neregularne morske rute u Egejskom moru da bi stigli u Grčku, biće vraćeni u Tursku.

Zauzvrat, EU će direktno iz Turske preuzeti hiljade sirijskih izbeglica i nagraditi Ankaru finansijskim sredstvima, bezviznim režimom i ubrzavanjem pregovora o članstvu Turske u EU.

Od kada je počela primena sporazuma, 202 osobe, uglavnom iz Pakistana, vraćane su iz Grčke, saopštile su vlasti u Atini.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Migrantska kriza: Smanjen broj prelazaka Egejskog mora

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016

ANKARA - Broj migranata koji iz Turske preko Egejskog mora stižu na grčka ostrva danas je značajno umanjen, tri dana nakon što je stupio na snagu sporazum EU i Turske o zatvaranju rute koju su u prethodnih godinu dana iskoristile stotine hiljada ljudi...U prethodna 24 časa, do ranih jutarnjih sati,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.