Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju

Izvor: RTS, 03.Mar.2020, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je Beograd da reaguje na dobru volju Kosova za delimičnim ukidanjem takse, intenzivirajući kampanju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. Kurti je izjavio da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".
Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da poziva Beograd da zaustavi svoju ofanzivu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe,zamoliću relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu ", naveo je Kurti.
Tvrdi da je Priština pokazala spremnost za normalne i korektne odnose sa Beogradom.
"Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosom sa Srbijom. Ali ne možemo da dozvolimo da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova, pažljivo ću pregledati situaciju koja je stvorena i delovati u skladu sa interesima Republike i njenih građana ", napisao je Kurti.
Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca negirao da je Sijera Leone povukla priznanje nezavisnosti Kosova.
Srbiji reciprocitet, sa Albanijom i Severnom Makedonijom bez barijeraAljbin Kurti izjavio je da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".
"Kosovo ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA. Reciprociteta će biti - ne zato što smo odlučili da se ponašamo drugačije, već zato što smo odlučili da se ponašamo kao nezavisna država. Reciprocitet je vrednost jednakosti pre nego što je kontra mera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima da povećaju zaposlenost, proizvodnju, razvoj i prosečne zarade u privatnom sektoru ", rekao je Kurti na skupu Privredne komore Kosova u Prištini.
Prema njegovim rečima, trgovinske prepreke sa Albanijom štete proizvođačima i izvoznicima.
"Barijere sa Albanijom prevazilaze naše dijalekte u dijalektima i nanose štetu proizvođačima i izvoznicima. Da bi se preselili na albansku zemlju, izvoznici će morati da plate naknadu za skeniranje od 22 evra, čak i kada skener ne funkcioniše. Dažbine za proizvođače vina neke su od kojih ćemo se pozabaviti. Postoje brojne anomalije. Građani Albanije moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da nađu posao. Sa Severnom Makedonijom imamo prepreke koje je potrebno ukloniti ", dodao je Kurti.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti pozvao SAD i EU da spreče "NEPRIJATELJSKO DELOVANJE" Beograda

Izvor: Blic, 03.Mar.2020

Nakon vesti da je država Sjera Leone povukla priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, je pozvao Beograd da zaustavi kampanju "odpriznavanja", a međunarodnu zajednicu, posebno SAD i EU, da pojačaju pritisak na Srbiju, zbog...

Nastavak na Blic...

"Tražiću od EU i SAD da izvrše pritisak na Srbiju"

Izvor: B92, 03.Mar.2020

Reagujući na povlačenje priznanja Kosova od Sijera Leonea, premijer Kosova Aljbin Kurti je pozvao Srbiju da obustavi aktivnosti u tom pravcu...On je najavio da će zatražiti od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da izvrše pritisak na Srbiju da prestane sa "neprijateljskom politikom prema...

Nastavak na B92...

Kurti: Mi smo napravili korak napred, Srbija korak nazad

Izvor: RTS, 03.Mar.2020

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na Tviteru da je Priština najavom ukidanja takse od 100 odsto na uvoz sirovine iz centralne Srbije pokazala dobru volju. . Aljbin Kurti je komentarisao to što je Sijera Leona povukla...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.