Komandant Al Kaide ubijen u vazdušnom udaru u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Al Kaide ubijen u vazdušnom udaru u Siriji

LONDON - Jedan visoki komandant Al Kaide i još dva borca poginula su u bombardovanju na sjeveru Sirije, saopštila je grupa za monitoring, ne navodeći da li su vazdušni udar izveli avioni koalicionih ili ruskih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da je Abdul Mohsen Abdala Ibrahim el Čareh, poznat kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Sanafi el Nasr, poginuo u četvrtak u vazdušnom udaru blizu sjevernog sirijskog grada Dana, zajedno sa još jednim Saudijcem i jednim Marokancem, članovima Fronta El Nusra, lokalnog ogranka Al Kaide

Džihadisti na društvenim mrežama navode da je El Čareh ubijen u napadu američke bespilotne letjelice, prenio je AP.

Opservatorija je, takođe, izvjestila da je sirijska vojska, uz podršku Hezbolaha i iranskih boraca, napredovala u svom nastojanju da ponovo uspostave kontrolu nad teritorijom sjeverno od Alepa, koju drže islamisti.

Vojska i njeni saveznici, zauzeli su tri sela u žestokim borbama u kojima je poginulo najmanje 17 islamista i osam pripadnika režimskih snaga.

Ofanziva je počela u petak, a vojska i njeni saveznici, takođe, nastoje da ponovo zauzmu dijelove sjevernih provincija Hama, Idlib i Latakija, kao i područja sjeverno od gradova Homs, prestonice Damaska i južne provincije Dera na sjeverozapadu Sirije, naveo je Rojters.

Grupa za monitoring javila je i o žestokim borbama oko grada Talbisa, sjeverno od Homsa, koji ruski avioni žestoko bombarduju već dvije sedmice.

U proteklih 48 sati, prema podacima ove grupe, najmanje 72 ljudi, uključujući 31 ženu i dijete, poginulo je u napadu u Homsu.

Rusija izvela 39 letova, pogođeno 49 ciljeva ID

Ruski avioni u Siriji izveli su u protekla 24 sata 39 letova i gađali 49 objekata infrastrukture Islamske države, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov.

U napadima ruske vazduhoplovne snage su uništile oklopna vozila terorista u Siriji, kao i bazu za njihovu obuku, gde su strani instruktori obučavali bombaše samoubice, rekao je Konašenkov.

Lokalno stanovništvo iz područja koja privremeno kontrolišu ekstremisti pruža pomoć ruskim snaga pošto informišu sirijsku izvidnicu, dodao je portparol ruskog ministarstva, prenio je Tas.

Od 30. septembra ruske vazduhoplovne snage izvode udare na mete ID u Siriji, koja je u Rusiji zabranjena kao teroristička organizacija.

Ruske snage se sastoje od više od 50 aviona i drugih letjelica, a Rusija ne planira da učestvuje u kopnenim operacijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.