Kad policija zlostavlja tužilac je gospodar istrage

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad policija zlostavlja tužilac je "gospodar" istrage

Beograd -- Metodologija za istragu u slučajevima zlostavljanja od strane policije, predstavljena je danas u Beogradu. Tužilac postaje "gospodar istrage".

To je u regionu prvi takav dokument koji bi trebalo da jasno definiše kako se vodi istraga u slučaju eventualne torture od strane pripadnika MUP-a i drugih državnih organa.

Učesnici skupa na kojem je predstavljena Metodologija, istakli su danas da je na ovaj način prvi put jasno, u skladu sa međunarodnim pravom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objasnjeno kako se postupa ukoliko postoji sumnja da je neki pripadnik MUP-a na bilo koji način zlostavljao građane. Rečeno je i da će primenom ovog dokumenta "tužilac najzad postati gospodar istrage".

"Metodologija sadrži jasne smernice za tužioce koje će im omogućiti da vode efikasnu i delotvornu istragu u skladu sa međunarodnom praksom", rekla je zamenik Republičkog javnog tužioca Tamara Mirović.

Ona navodi da samo postojanje pravnog okvira nije dovoljno bez praktične primene i ističe da je država dužna da preduzima sve mere u skladu sa međunarodnim pravom u zaštiti građana od zlostavljanja bilo koje vrste.

Učesnici očekuju da će se primenom pravila iz Metodologije izbeći slučajevi kao što je često bio slučaj da policajac koji je učestvovao u eventualnom zlostavljanju, bude i deo tima koji istražuje slučaj zlostavljanja. U skladu sa tim, rečeno je na skupu, svim javnim tužiocima je naloženo da se pridržavaju smernica iz novog dokumenta.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Džozef Meliot, istakao je da je ova Metodologija prvi takav dokument u Srbiji. "Vlada Srbije je jasno pokazala spremnost da se ovom temom pozabavi na adekvatan način. Istrage moraju biti brze i temeljne uz učešće žrtve i nadzor javnosti", rekao je Meliot.

On je objasnio da se sadržaj Metodologije može primeniti i u drugim sektorima gde je prijavljeno zlostavljanje od nadležnih organa kao što su zlostavljanja u zatvorima ili psihijatrijskim ustanovama.

OEBS, kaže on, planira u narednom periodu da učestvuje i u obuci službenika u tim ustanovama na primeni teksta ovog dokumenta u praksi.

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole u MUP-u Dragan Kujundžić, rekao je da postoji jasna obaveza države u skladu sa potpisanim međunarodnim obavezama kao i u skladu sa zakonima Srbije da se zlostavljači brzo otkriju i kazne. "Godišnje se podnese, četiri do šest prijava protiv pripadnika MUP-a zbog sumnje da su počinili zlostavljanje", rekao je Kujundžić.

Kako kaže, utvrđeno je da su se slučajevi zlostavljanja građana od strane pripadnika MUP-a uglavnom dešavali van policijskih stanica ili prilikom privođenja. Kao novost u radu MUP-a, navodi da će se uskoro napraviti baza podataka u kojoj će biti svi oni koji su imali bilo kakav kontakt sa uhapšenima, a to će, prema njegovim rečima, pomoći u utvrdjivanju da li je bilo zlostavljanja.

Ispitivanje policajca okrivljenog za zlostavljanje će ubuduće obavljati isključivo javni tužilac, navodi se u dokumentu. Isto tako, piše da ispitivanju svedoka i oštećenog ne mogu prisustvovati policijski službenici.

Ukoliko je neko zlostavljan u jednoj policijskoj stanici, navodi se u dokumentu, moraće da budu premešten u drugu stanicu, kako do njega ne bi imao pristup policajac koji je za zlostavljanje okrivljen. Takođe, propisano je, između ostalog, da se oštećenom mora pružiti smeštaj u "sigurnoj kući", informacije o udruženjima koja pružaju pravnu pomoć, medicinska i psihološka pomoć, pravo na informacije o statusu njegovog predmeta...

Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, bila je predviđena izrada ovakve metodologije za istragu u slučajevima zlostavljanja, a na izradi ovog dokumenta učestvovali su Republičko javno tužilaštvo i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.