Hormon oksitocin odgovoran za zaštitničko ponašanje majki

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hormon oksitocin odgovoran za zaštitničko ponašanje majki

Tim švajcarskih stručnjaka otkrio je da je povećana količina hormona oksitocina odgovorna za zaštitničko ponašanje majki prema deci, piše list “Maj helt njuz dejli”.

U nedavno objavljenoj studiji stručnjaka sa univerziteta iz Lozane navodi se da dojilje imaju povećani nivo hormona oksitocina zbog laktacije. Ovaj hormon se ispušta u mozgu kada neko oseti strah i pomaže da osoba bude u stanju povećane paznje, ali da ne bude paralizovana strahom.

Ovaj tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stručnjaka je na osnovu rezultata istraživanja koje su vršili na pacovima kojma je u mozak ubrizgivan ovaj hormon, zaključio da je oksitocin odgovoran za agresiju koju majke osećaju kada je njihovo dete izloženo opasnosti.

Ovaj hormon je odgovoran i za neke druge oblike ponašanja jer se nivo oksitocina povećava i kada su životinje žedne da bi im se pažnja, kako ne bi dehidrirale, usmerila sa straha od predatora na pronalažanje vode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.