Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Dijalog potrebniji nego ikada

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je dijalog sada potrebniji nego ikada i da je za rešavanje postojećih konflikata i problem migracija neophodno zajedničko delovanje celokupne medjunarodne zajednice.

 Gojković se danas obratila Birou Parlamentarne skupštine OEBS-a u beogradskoj Areni, koji je održan uoči Ministarskog saveta te organizacije. Gojković je na sednici Biroa, kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ivica Dačić i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva, istakla da je za Srbiju predsedavanje OEBS-u izuzetna čast kojom joj je medjunarodna zajednica dala visoko priznanje, kao demokratskoj zemlji koja neguje i dosledno sledi vrednosti i tekovine ove organizacije. Ona je ukazala da je predsedavanje predstavljalo i dodatnu odgovornost i podsticaj za Srbiju, koja je posvećena miru, očuvanju bezbednosti, kao i jačanju ljudskih prava i sloboda. ;

Prdsednica parlamenta je naglasila da je dijalog danas potrebniji nego ikada, kada u regionu OEBS-a i šire, postoje aktuelni i zamrznuti konflikti, problem migracija, kao i mnogi drugi izazovi. ; Podsećajući da je pre 25 godina godina uspostavljena parlamentarna dimenzija OEBS-a, Gojković je naglasila da parlamenti kao čuvari demokratije i institucije zasnovane na dijalogu imaju izuzetno značajnu ulogu i odgovornost u ovom procesu i održavanju vrednosti OEBS-a. Parlamentarci su, kako je naglasila, više nego ikada svesni odgovornosti koju sa sobom nosi parlamentarna diplomatija, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu. Gojković je navela da tema migrantske odnosno izbegličke krize, koja će biti razmatrana na Birou svedoči o aktuelnosti rada Parlamentarne skupštine OEBS i spremnosti da se uhvati u koštac sa najtežim pitanjima.

Ona je ukazala da se Srbija u okviru raspoloživih kapaciteta uspešno suočava sa velikim brojem migranata koji prelaze preko njene teritorije, uz očuvanje bezbednosti i poštovanje zagarantovanih osnovnih ljudskih prava. U radu Biroa Parlamentarne skupštine OEBS-a ispred Skupštine Srbije učestvuju i šefica delegacije republičkog parlamenta u PS OEBS Dijana Vukomanović i poslanica Gordana Čomić.
Pogledaj vesti o: Beogradska Arena

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kanerva pozvao OEBS u akciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 12:16

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva poručio je danas članicama te organizacije da je neophodno da na akutne izazove ljudskim pravima i demokratiji deluju sada, 40 godina od Helsinškog akta, uz opasku da, ako ne mogu sada, kad onda mogu..."Članice OEBS predstavljaju milijardu ljudi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.