EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

Izvor: B92, 18.Jan.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

Beograd -- Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, izjavila ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović.

Ona je predstavila najnovije šestomesečno istraživanje tog ministarstva, urađeno prema standard Evrobarometra.

Joksimović je rekla da je istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da su i u julu prošle godine odgovori na pitanje da li biste na referendumu podržali ulazak Srbije u EU bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gotovo identični kao i u decembarskom istraživanju.

Joksimović je na sednici Nacionalnog konveta o EU rekla da je istraživanje pokazalo i da 75 odsto građana podržava reformski proces u Srbiji nevezano za evorposke integracije, šsto je napredak u odnosu na prethodno istraživanje iz jula, kada je taj proceš podržavalo 68 odsto građana.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, 64 dsto građana smatra da bi taj problem trebalo da se rešava nezavisno od toga da li to traži Evropska unija, što, kaže ministarka, pokazuje zrelost našeg društva.

To je dobar pokazatelj da su ljudi osnažili kod sebe racionalnu dimenziju percepcije EU u odnosu na emocionalnu, koja nije do kraja u saglasju sa racionalnom, to pokazuje zrelost našeg društva, da su građani svesni procesa koji se dugo vodi. To je zrelost i racionalan pristup koji odlikuje stavove većine gradjana Srbije u odnosu na proceš evroskih integracija”, rekla je Joksimović.

Rekla je i da istraživanje pokazuje da bi građani želeli da budu više informisani o politici prema mladima, obrazovanju, socijalnoj politici, zaštiti potrošača, fondovima EU i konkretnim projektima koji se iz njih finansiraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.