Joksimović: Odnosi sa Rusijom ne remete evropski put Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Odnosi sa Rusijom ne remete evropski put Srbije

Dobri odnosi sa Rusijom ne remete evropski put Srbije, izjavila je danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

Ti odnosi ne remete niti je naš cilj da remete evropski put Srbije. Mi kao zemlja kandidat radimo sve što je u interesu našeg naroda i zato su nas, mislim, i birali građani", rekla je Joksimović.

Upitana da prokomentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će se pre konačnog rešenja kosovskog pitanja konsultovati sa Putinom, Joksimović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ocenila da je za pitanje rešenja važno i mišljenje globalnih igrača, koji ne priznaju nezavisnost Kosova

Kao argument za to ona je navela da je ceo format dijaloga vezan za EU, koja je statusno neutralna, ali da je Priština naglasila da njih zanima isključivo stav SAD, koji je partner iz „susedne sobe" u celom dijalogu i čije se mišljenje kao velike sile uvažava  a koja je priznala nezavisnost Kosova.

U tom smislu je važno i mišljenje drugih važnih globalnih igrača koji nisu priznali nezavisnost Kosova", rekla je Joksimović.

Ona je navela da je proces dijaloga Beograda i Prištine počeo onog trenutka kada je iz UN prebačen na nivo EU, koja je glavni medijator, te istakla da to više nije bilateralan proces već deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, jer je u njima angažovana i šefica evropske diplomatije.

Ona je navela da čvrsto veruje i navija za to da EU dobije jedan novi impuls i snagu da pomogne u nalaženju zajedničkog rešenja, te istakla da je svima u interesu da se nastavi dijalog nakon što, istakla je, budu ukinute takse na srpske proizvode.

EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, rekla je danas ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je predstavila najnovije šestomesečno istraživanje tog ministarstva, urađeno prema standard Evrobarometra.

Joksimović je rekla da je istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da su i u julu prošle godine odgovori na pitanje da li biste na referendumu podržali ulazak Srbije u EU bili gotovo identični kao i u decembarskom istraživanju.

Joksimović je na sednici Nacionalnog konveta o EU rekla da je istraživanje pokazalo i da 75 odsto građana podržava reformski proces u Srbiji nevezano za evropske integracije, što je napredak u odnosu na prethodno istraživanje iz jula, kada je taj proces podržavalo 68 odsto građana.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, 64 odsto građana smatra da bi taj problem trebalo da se rešava nezavisno od toga da li to traži Evropska unija, što, kaže ministarka, pokazuje zrelost našeg društva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.