Danas je praznik posvećen Svetoj Petki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je praznik posvećen Svetoj Petki

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetoj Petki, jednoj do najvećih misionarki hrišćanske vere.

Sveta Petka je zaštitnica kapele na beogradskom Kalemegdanu, koja je sagrađena na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

To je mesto hodočašća, gde se svake godine na Petkovicu okupljaju vernici, posebno žene, jer se u pravoslavnom svetu Sveta Petka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatra njihovom zaštitnicom.

U krstionici uz kapelu Svete Petke obavljaju se krštenja vernika uz poštovanje izvornog hrišćanskog rituala - pogružavanjem.

Česta srpska slava i zavet

Praznik će proslaviti i beogradska crkve Svete Petke na Čukaričkoj padini i druge mnogobrojne crkve u Srbiji i drugim pravoslavnim zemljama koje veliko poštovanje ukazuju svetiteljki.

Praznik prepodobne Paraskeve je česta srpska slava, a SPC i pravoslavni vernici slave ga svake godine 27. oktobra (14. oktobra prema Julijanskom i Bogoslužbenom kalendaru SPC).

Podvizavala se u Jordanskoj pustinji

Sveta Petka je istorijska ličnost i živela je krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja.

Posle smrti roditelja, željna podvižničkog života, napustila je roditeljski dom i povukla se u okolinu Jerusalima, a zatim u Jordansku pustinju.

Javljanje angela Gospodnjeg

U doba pozne starosti ona posluša glas anđela Gospodnjeg koji joj je rekao da ostavi pustinju i vrati se u svoj rodni grad.

U Epivatu Sveta Petka proživi još dve godine. Njene mošti su najpre zakopali po hrišćanskim običajima, ne na groblju, već izdvojeno od drugih, a potom su ih premestili u mesnu crkvu.

Osveštala mnoge narode

Njene mošti čuvane su u Epivatu, a potom u Carigradu i Trnovu, a na molbu kneginje Milice, žene srpskog kneza Lazara, mošti svetice prenete su potom u Beograd, gde su čuvane 125 godina.

Danas počivaju u rumunskom gradu Jašiju, koji se smatra velikim svetilištem i mestom hodočašća, ne samo za pravoslavne vernike, već za sve koji veruju u moć isceljenja koju ima ova Božja Svetiteljka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.