Dačić: Rešavanje pitanja institucija na KiM nije priznanje nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rešavanje pitanja institucija na KiM nije priznanje nezavisnosti

TOPOLA -

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji, što je, kako je naveo, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcionisanja zajednice srpskih opština.

"Bez tog dogovora Srbija neće imati ni moralno, ni političko pravo da ukida bilo koje svoje institucije na Kosovu, kojih ionako ima veoma malo," rekao je Dačić, novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Oplencu.

Prema njegovim rečima, utvrđivanje nadležnosti jeste proces koji bi mogao da dovede do održivog rešenja i koji bi morao da se primenjuje u potpunosti kako bi se otklonila paraliza institucija na KiM.

"Ovde nije reč o priznanju nezavisnosti KiM, što se vidi i u Platformi i Rezoluciji, koje je usvojila Skupština Srbije. Nama je interes da ta teritorija koja je kao celina definisana i u Rezoluciji 1244, funkcioniše na održiv način, odnosno da tamo Srbi mogu da ostvaruju sva prava, što nije moguće bez institucija i svoje samouprave", kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za razgovore i dogovore i da je politika Srbije jasna i utvrđena u Platformi i Rezoluciji.

"Pre neki dan je na moju inicijativu održan sastanak državnog vrha, na kojem je ispoljen visok stepen jedinstava i sve što smo do sada pričali", zaključio je Dačić.

Ristić: Ne želimo nove, izmišljene institucije

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je na svečanosti povodom Dana državnosti da Srbi proslavljaju Dan državnosti srećni ali i zabrinuti za svoj opstanak i očuvanje svojih kuća, svetinja i svojih grobova.

"Ovih dana se preti ukidanjem institucija Republike Srbije na KiM od strane međunarodne zajednice, a mi smo se svih ovih 13 prošlih godina borili da očuvamo srpske institucije na Kosovu i Metohiji", rekao je Ristić.

On je naglasio da Srbi na severu Kosova osim srpskih institucija druge ne žele.

"Ne želimo veštačke tvorevine i nove izmišljene institucije, jer ako želimo da proslavljamo Dan državnosti i u buduće ovde, onda nam trebaju srpske institucije, nikakve druge", poručio je on.

"Nismo protiv dijaloga i pregovora ali smo protiv dnevnog reda koji je nametnut u Briselu", rekao je Ristić ističući da Srbi žele da na dnevnom redu budu pitanja bezbednosti Srba i nealbanaca, povratak uzurpirane imovine na Kosovu, povratak raseljenih i prognanih i zaštita verske i kulturne baštine.

"Kad to bude rešeno onda se može razgovarati o drugim tehničkim pitanjima i pregovori treba da se vode pod okriljem UN jer je to jedini garant da će rezultati biti u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN", rekao je Ristić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je sinoć, u izjavi za Prvu srpsku televiziju, na pitanje da li predlogom Srbije za razgovore s Prištinom dolazi do legalizacije paralelnih institucija na severu Kosova i Metohije, objasnio da je u pitanju stvaranje novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi.

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je predsednik Republike uputio poruku da se na Kosovu ukida državnost Srbije i dodao da je časnije podneti ostavku nego biti "saučesnik u predaji Kosova".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić:Čeka nas najteži deo dijaloga

Izvor: B92, 15.Feb.2013

Oplenac -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da Srbiji predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu...A to pitanje je, kako je rekao, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcionisanja zajednice srpskih opština..."Bez tog...

Nastavak na B92...

Dačić: Predstoji najteži deo pregovora

Izvor: Mondo, 15.Feb.2013

Premijer Srbije izjavio je da Srbiji predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji...To je, kako je naveo, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcionisanja zajednice srpskih opština..."Bez tog dogovora Srbija neće...

Nastavak na Mondo...

EU: Nova runda dijaloga 19. februara

Izvor: Blic, 15.Feb.2013

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počeće 19. februara u Briselu, saopštila je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić..."Naredni sastanak dijaloga biće održan sledeće sedmice u Briselu. Domaćin će biti visoka predstavnica Ketrin Ešton, a dve strane će predstavljati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.