Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Carigradska patrijaršija saopštila je danas da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ta odluka je saopštena nakon danas održanog redovnog Sinoda, javio je AP.

Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini, javio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Sputnjik.

Ruski mediji prenose i da je pres sekretar patrijarha Kirila da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je pređena crvena linija.

Ruska pravoslavna crkva je faktički "prekinula diplomatske odnose" sa Carigradskom patrijaršijom, navodi Sputnjik.

Porošenko: Carigradska crkva donela odluku

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je Carigradski patrijarhat već doneo odluku o dodeljivanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

"Odluka je već doneta", rekao je on novinarima u Kijevu, komentarišući ishod trodnevnog sinoda Carigradske crkve.

Prema njegovim rečima, to je pitanje ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.

"To je pad trećeg Rima", rekao je on i dodao da će Ukrajina garantovati verske slobode pripadnicima svih konfesija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CARIGRAD DAJE NEZAVISNOST UKRAJINSKOJ CRKVI Porošenko: Odluka je već doneta, to je pad trećeg Rima!

Izvor: Kurir, 11.Okt.2018

Carigradska patrijaršija započeće proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu, odlučio je Sinod.

Nastavak na Kurir...

"Carigrad podriva jedinstvo pravoslavlja"

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018

"Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo", izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila...- Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju...

Nastavak na Vesti-online.com...

UPC MP bi mogla prekinuti sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 08:45

Carigradska patrijaršija je izvršila antikanonsko dejstvo bez presedana stupanjem u kanonske odnose sa rakolnicima  i izopštenima iz Crkve – saopštila je Ruska pravoslavna crkva preko svog velikodostojnika Vladimira Legojde.. . . On u Moskovskoj patrijaršiji rukovodi kontaktima sa društvom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.