Carigradska patrijaršija daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carigradska patrijaršija daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Carigradska patrijaršija saopštila je da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu. Ta odluka je saopštena nakon danas održanog redovnog Sinoda, javio je AP.
Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

Carigradska patrijaršija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukidanjem te odluke, polaže pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.
"Zatražili smo autokefalnost, nezavisnost od Moskve. Na tim osnovama je Ukrajina postala nezavisna država. Sveti sinod nam je autokefalnost dodelio, a ekumenski patrijarh je skinuo anatemu koju je zbog tog zahteva na mene bacila ruska pravoslavna crkva", rekao je dosadašnji mitropolit kijevski Filaret . 
Ruski mediji prenose i da je sekretar za informisanje patrijarha Kirila rekao da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je pređena crvena linija.
Ruska pravoslavna crkva je faktički "prekinula diplomatske odnose" sa Carigradskom patrijaršijom, navodi Sputnjik.
Ruska pravoslavna crkva će 15. oktobra zvanično oceniti poteze Carigradske patrijarššije,  
Predsednik Ukraijne Petro Porošenko izjavio je da je Carigradska patrijaršija već donela odluku o dodeljivanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.
"Odluka je već doneta", rekao je on novinarima u Kijevu, komentarišući ishod trodnevnog sinoda Carigradske crkve.
Prema njegovim rečima, to je pitanje ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.
"To je pad trećeg Rima", rekao je on i dodao da će Ukrajina garantovati verske slobode pripadnicima svih konfesija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018

Carigradska patrijaršija saopštila je danas da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu...Ta odluka je saopštena nakon danas održanog redovnog Sinoda, javio je AP...Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.