Carigrad podriva jedinstvo pravoslavlja

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Carigrad podriva jedinstvo pravoslavlja"

"Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo", izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila.

- Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja - rekao je portparol Vladimir Legojda.

Prema njegovim rečima, Ruska pravoslavna crkva će 15. oktobra zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oceniti poteze Carigradske patrijaršije, koja je saopštila da će zapoceti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ta odluka je saopštena nakon danas održanog redovnog Sinoda, javio je AP.

Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.

Ruski mediji prenose i da je pres sekretar patrijarha Kirila da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je predena crvena linija.

Ruska pravoslavna crkva je fakticki "prekinula diplomatske odnose" sa Carigradskom patrijaršijom, navodi Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Carigradski patrijarhat vec doneo odluku o dodeljivanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

- Odluka je već doneta - rekao je on novinarima u Kijevu, komentarišuci ishod trodnevnog sinoda Carigradske crkve.

Prema njegovim recima, to je pitanje ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.

- To je pad trećeg Rima - rekao je Porošenko i dodao da ce Ukrajina garantovati verske slobode pripadnicima svih konfesija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Legalizacija,   Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RPC: Carigradska patrijaršija legalizovala raskol

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2018, 08:42

Ruska pravoslavna crkva je "katastrofom i raskolom" nazvala odluku Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost ukrajinske crkve od Moskve..."Carigradska patrijaršija je donela katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i uopšte za celi pravoslavni svet", rekao je portparol ruskog patrijarha Kirila,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.