Brnabić i Betel: Budućnost Srbije je u EU

Izvor: RTS, 31.Maj.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Betel: Budućnost Srbije je u EU

Premijeri Srbije i Luksemburga Ana Brnabić i Gzavije Betel poručili su da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i da dele stav da bez stabilnog i mirnog Balkana nema ni stabilne i mirne Evrope, a da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa svojim kolegom, između ostalog, o napretku evrointegracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i značaju Srbije u EU, kao i o odnosima Beograda i Prištine.

Navela je da je strateški cilj Srbije članstovo u EU i da je zadatak ove vlade evropska Srbija.
Međutim, Brnabićeva je istakla da su vrata potpuno zatvorena za dijalog zbog taksi Prištine na srpsku robu, a koje su, uprkos pozivima međunarodne zajednice na povlačenje, i dalje na snazi.
"Nećemo odgovarati na incidente i provokacije, osim ako ne eskaliraju do stepena da ozbiljno ugrožavaju živote i bezbednost Srba na KiM. A nadamo se da do toga neće doći", poručila je premijerka.
Istakla je da aktuelna situacija ne odgovara nikome, pre svega onima koji žive na KiM, ni Srbima, ni Albancima, ali ni regionu, ni EU.
Poručila je da je potrebno da Priština implementira Briselski sporazum, jer ako se taj dokument ne sprovodi, znači da više i nema prvog sporazuma o normalizaciji.
Dodala je da i EU, kao garant, treba više da insistira na implementaciji sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, što Priština odbija da učini.
Samit u Parizu neće biti propuštena prilika
Premijer Luksemburga Gzavije Betel ocenio je da predstojeći sastanak u Parizu neće biti propuštena prilika da se razgovara o svim problemima kako bi se pokrenuo dijalog Beograda i Prištine.
"Ne može se doneti unilateralna odluka ili rešenje. Rešenje će biti ono koje će se zajednički doneti i neće biti greška jedne ili druge strane, već će zajednički moći da se dođe do deblokade situacije", rekao je Betel.
Evropa sebi ne može da dozvoli zamrznuti konflikt na Balkanu koji će trajati dve ili više decenija, rekao je Betel.
"Budućim generacijama dugujemo rešenje koje će biti doneto uz poštovanje i jedne i druge strane", kazao je Betel.
Ponovio je da takse koje je uvela Prišina na srpsku robu ne poboljšavaju situaciju i naglasio da te sankcije štete i jednom i drugom narodu.
Betel je ocenio da će sastanak u julu u Parizu, do koga dolazi posle samita u Berlinu održanog krajem aprila na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, biti prilika za dijalog.
"Najveći problem u politici je taj što svi pričaju jedni pored drugih, a ne jedni s drugima", kazao je Betel i dodao da će pariski skup biti prilika da se razmene stavovi i razgovara međusobno da bi se našlo rešenje.
Brnabićeva je komentarišući isto pitanje rekla da ne razume kako neko može da prihvati sporazum i posle šest godina kaže da ga neće primeniti.
"Šta sada kaže Brisel? Moje pitanje je kuda idemo, čemu ovo vodi", rekla je premijerka i dodala da nije sigurna ni da Brisel to zna.
Dodala da je plaše izjave iz Prištine i njihova logika šta žele, tim više kada se uzme u obzir da je ekonomska saradnja postojala i u najtežim trenucima odnosa Beograda i Prištine.
Brnabićeva je ponovila da Srbija samo želi mir, stabilnost i predvidivost i ocenila da je situacija gubitnička "loše-loše" za obe strane.
Evropska budućnost Srbije 
Brnabićeva je istakla da je dobra politička saradnja Srbije i Luksemburga, uz prijateljske odnose na najvišem nivou, i zahvalila na podršci Luksemburga evropskim integracijama Srbije.

"Imali smo zanimljive, odlične razgovore i, iako deluje da između Srbije i Luksemburga ne postoje konkretni projekti, drugačije je, pa smo se i mi sami začudili na stvarima koje su u poslednjih godinu i po inicirane između Srbije i Luksemburga", rekla je Brnabićeva.
Betel je ocenio da Srbija ima evropsku budućnost, čak iako ima ljudi koji ne veruju da je Evropa zajednički projekat.
"Imamo zajedničke probleme i samo zajedno možemo da nađemo rešenja za njih. Znam da ste vi deo te priče. Važno je da hoćemo da radimo zajedno, da gradimo mir za buduće generacije", rekao je Betel premijerki Ani Brnabić.
Premijerka Srbije je navela i da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u onu zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i e-uprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije.
Dodala je da postoji saradnja kancelarija za IT dve vlade, kao i finansijska podrška Luksemburga u tom pogledu.
Poručila je da moramo početi da se oslanjamo na usluge kao dodatnu vrednost, mesto na robu, i da tu možemo da učimo od Luksemburga, koji danas ima ubedljivo najviši BDP po glavi stanovnika u EU – 96.700 evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.