Bosna može u NATO kad u njega uđe i Srbija

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bosna može u NATO kad u njega uđe i Srbija"

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da Republika Srpska, pa samim tim i BiH, ne može da uđe u NATO dok u taj savez ne uđe Srbija.

Pavić je dodao da se tek nakon toga i samo referendumom u Republici Srpskoj može odlučiti o ulasku u NATO.

"Ulaskom BiH u NATO savez, a neulaskom Srbije, stvorili bismo veštačku granicu na Drini, a mi tu granicu niti smemo niti hoćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da stvaramo. Stoga smatramo da tek nakon ulaska Srbije i referenduma u kojem bi se građani Republike Srpske izjasnili o ulasku u taj savez, BiH može da postane članica NATO saveza", rekao je Pavić Srni.

On je dodao da je jedan od osnovnih principa DNS-a i ulazak u Evropsku uniju, ali uz "poštivanje svih vrednosti koje imamo".

"Samo uz poštivanje osnovnih vrednosti, pre svega kulturnih, istorijskih i ekonomskih, može se govoriti o ulasku u EU jer ne želimo da kao bezimeni narod uđemo u Uniju", poručio je Pavić.

Pavićeva reakcija usledila je pošto je turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu pokrenuo tokom ministarskih susreta u Briselu snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u na narednom samitu Saveza u Čikagu.

Jedna od glavnih tema razgovora Davutoglua sa šefom diplomatije Velike Vritanije Vilijamom Hejgom u četvrtak u Briselu, kako piše sarajevska štampa, bila je upravo BiH, kada se turski ministar snažno zalagao za budućnost BiH u NATO-u.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Pavić: BiH može u Nato nakon referenduma i ulaska Srbije

Izvor: Cafe.ba, 22.Apr.2012

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da Republika Srpska pa samim tim i BiH ne može ući u NATO dok u taj savez ne uđe Srbija.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.