Adio, Silvio! Putin se oprostio od Berluskonija: 20 boca votke i slatke poruke

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 14:59

Adio, Silvio! Putin se oprostio od Berluskonija: 20 boca votke i slatke poruke

Silvio Berluskoni, medijski magnat koji je vodio Italiju devet godina, umro je od leukemije sa 86 godina.

Milijarder je 5. aprila bio hospitalizovan šest nedelja zbog slabosti povezane s plućnom infekcijom, ali lekari su otkrili da boluje od hronične leukemije. Životni put tog večnog povratnika, čija je politička smrt nekoliko puta bila pogrešno najavljivana, isprepleten je s italijanskom istorijom poslednjih trideset godina.

Njegova karijera bila je obeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skandalima i pravnim problemima koji su se u poslednjih deset godina koncentrisali na postupke povezane s njegovim poznatim seksualnim zabavama "Bunga Bunga".

Jedan od poslednjih skandala izbio je krajem prošle godine kada je procurio snimak tajnog razgovora lidera Forza Italije Silvija Berluskonija na kojoj on vatreno brani Putinovu invaziju na Ukrajinu. Snimak je nastao dan ranije tokom zatvorenog skupa s upravo izabranim senatorima Forza Italije u Montećitoriju.

Na istom sastanku je snimljen i kako se hvali da mu je Putin čestitao rođendan tako što mu je poslao 20 boca votke, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca Lambruska i da su razmenili "slatke poruke".

To predstavlja kršenje evropskih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavila je tada Evropska komisija.

Evropske sankcije uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola uključujući votku, saopštila je Komisija dodavši da nema naznaka za poklone te da je na državama članicama da te sankcije provode.

Italijanski mediji su idućeg dana objavili novi snimak na kom Berluskoni stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu.

"Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (...) Bilo je ovako - 2014. u Minsku, u Belorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novonastale republike Donbasa za mirovni sporazum kako se više ne bi međusobno napadali. Ukrajina baca taj ugovor kvragu godinu dana kasnije i počinje da napada granice dve republike. Dve republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dve republike. Smrtnost se povećava", govorio je Berluskoni.

"U očaju dve republike šalju izaslanike u Moskvu i konačno uspevaju da razgovaraju s Putinom. Kažu: 'Vladimire, ne znamo šta ćemo, ti nas brani.' On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cele Rusije. I onda odlučuje da izmisli specijalnu operaciju - trupe su morale da uđu u Ukrajinu, za nedelju dana da stignu do Kijeva, svrgnu vladu, Zelenskog i postave vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, trebala im je još nedelja da se vrate nazad."

Berluskoni je, dakle, otvoreno govorio da je Putinov izvorni cilj bio ulazak u Kijev i nasilno svrgavanje legalno izabrane vlasti Zelenskog.

"Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umesto operacije od dve nedelje, prerastao u dvoipogodišnji rat. Dakle, to je situacija", rekao je Berluskoni.

"Ne vidim kako Putin i Zelenski mogu da sednu za pregovarački sto. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju... zaboravite, ne mogu reći...", čuje se još kako govori Berluskoni.

Berluskoni je ranije, u septembru prošle godine, izjavio je da je duboko razočaran i žalostan zbog ponašanja ruskog predsednika. Tajkun koji je godinama imao bliske, prijateljske odnose s ruskim čelnikom, rekao je da Putin mora preuzeti punu odgovornost u očima sveta za invaziju na Ukrajinu.

"Upoznao sam ga pre 20 godina i uvek mi se činio čovjekom demokratije i mira... Kakva šteta", rekao je tada Berluskoni.

Bili su to prvi Berluskonijevi komentari u javnosti o Putinu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Berluskoni, koji je 2015. nazvao Putina "nesumnjivo prvim među svetskim čelnicima", jednom je ruskog čelnika opisao kao mlađeg brata. Njih dvojica su se posećivali u Rusiji i Italiji, a u prošlosti su fotografisani kako se smeju tokom službenih poseta.

"Umesto da Rusija uđe u Europu, napad na Ukrajinu bacio ju je u naručje Kine... Kakva šteta, kakva šteta", rekao je Berluskoni.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija, uz napomenu da će on u Rusiji ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa dve zemlje.

''Poštovani gospodine predsedniče, primite naše najdublje saučešće povodom smrti istaknutog italijanskog političara Silvija Berluskonija... U Rusiji će Silvio Berluskoni ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja. Dao je neprocenjiv lični doprinos razvoju obostrano korisnih rusko-italijanskih partnerstava'', navodi se u poruci koju je Putin poslao italijanskom kolegi Serđu Matareli.

Pored toga, Putin je istakao da mu je Berluskoni bio draga osoba i pravi prijatelj, dodajući da se iskreno divio njegovoj mudrosti, sposobnosti da donosi dalekovide odluke, te da je, kako prenosi RIA, njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.