Vašington upozorio Moskvu da krši ugovor o zabrani raketa srednjeg dometa

Izvor: Blic, 15.Feb.2017, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington upozorio Moskvu da krši ugovor o zabrani raketa srednjeg dometa

SAD su ponovo upozorile Rusiju da krši sporazum o zabrani upotrebe raketa srednjeg dometa, za šta je optužuju od 2014.

Upozorenja su upućena posle informacija u medijima prema kojima je Moskva tajno koristila to oružje, prenosi agencija Frans pres.

Prema navodima Njujork tajmsa, koji se poziva na američke zvaničnike, Moskva je upotrebila ovu raketu na jugoistoku Rusije, u suprotnosti sa Sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o nuklearnim snagama srednjeg dometa potpisanim 8. decembra 1987. između SAD i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koji je doprineo okončanju hladnog rata.

SAD su već 2014. upozorile Rusiju posle probe zemaljske krstareće rakete zabranjene prema tom Sporazumu. Kao odgovor na to, Pentagon je naveo 2015. da planira raspoređivanje novih raketa u Evropi.

Portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner nije želeo da komentriše vojna obaveštajna pitanja, ali je podsetio da "SAD ozbiljno shvataju svoje međunarodne obaveze i obaveze po pitanju kontrole naoružanja".

On je podsetio na američki izveštaj iz 2016. godine u kome se optužuje Ruska Federacija da nastavlja da krši Sporazum INF kojim se obavezuje da ne drži, proizvodi ili testira u letu krstareću raketu dometa od 500 do 5.500 kilometara.

- Mi smo jasno vrlo zabrinuti zbog ruskog kršenja sporazuma i rizika koji to predstavlja za bezbednost Evrope i Azije i nadamo se da će se Rusija ponovo pridržavati sporazuma - rekao je Toner.

Moskva je 2014. ocenila da su američke optužbe neosnovane.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.