U maju prva runda pregovora o nuklearnom oružju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju prva runda pregovora o nuklearnom oružju

RIM - Prva runda glavnih pregovora o sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog oružja biće održana sredinom maja u Vašingtonu, saopštio je direktor Odeljenja za bezbednost i razoružanje u ruskom Ministarstvu inostranih poslova Anatolij Antonov.

On je to rekao posle prvih američko-ruskih konsultacija o novom sporazumu koji će zameniti dosadašnji (START-1) sa rokom važenja do decembra ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako je prenela ruska agencija Itar-Tas s, američke eksperte na konsultacijama u glavnom gradu Italije predvodila je zamenik državnog sekretara za pitanje provere i poštovanja sporazuma o kontroli naoružanja Rouz Gotemiler . Antonov je rekao da će Rusija učiniti "sve što je u njenoj moći" za pripremu novog projekta sporazuma do kraja godine, dok je funkcionerka američkog Stejt departmenta ocenila da su pregovori o sporazumu dobili "produktivan početak".

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je najavio da će razmatranje te teme biti nastavljeno u maju prilikom posete ministra Sergeja Lavrova Vašingtonu.

Dogovor o današnjem sastanku postignut je pre nedelju dana, kada je u okviru priprema za susret "Grupe osam" u Rimu bila održana konferencija o razoružavanja "Prevladavanje nuklearne pretnje".

Predviđa se da će glavna struktura budućeg dokumenta biti razmotrena na narednom susretu predsednika Dmitrija Medvedeva i Baraka Obame.

Sporazum o strateškom ofanzivnom oružju (START-1) potpisali su predsednici bivšeg ŠSR-a i SAD 1991. godine i on je obavezivao dve zemlje da smanje strateške nuklearne snage sa 10.000 na 6.000 bojevih glava.

Rusija i SAD su 1993. godine potpisale START-2, koji predviđa znatno smanjenje interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih bojevih glava, ali je Rusija istupila iz njega zbog toga što su SAD odustale od sporazuma o stvaranju protivraketnih sistema iz 1972. godine.

Bilateralni sporazum o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala do 31. decembra 2012. godine do 1.700-2.200 nuklearnih punjenja, potpisan je 24. maja 2002, podseća Itar-Tas s.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.