Svet strahuje? Zabrinjavajuće je

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 13:02

Svet strahuje? "Zabrinjavajuće je"

Vašington je "duboko zabrinut zbog dramatičnog porasta antisemitskih incidenata".

To je izjavila specijalna izaslanica SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma Debora Lipstad, dok zvaničnik EU navodi da je antisemitizam "duboko usađen rasizam evropskog društva".

"Vlade, organi za sprovođenje zakona i društvene grupe u Evropi, Latinskoj Americi, Australiji, Južnoj Africi, Severnoj Americi, Rusiji i drugde prijavili su nagli porast antisemitskih incidenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << retorike i huškanja u poslednje tri nedelje", izjavila je sinoć Debora Lipstad, prenosi Gardijan.

Ona je dodala da su Jevreji tokom oktobra bili uznemiravani, napadani ali i da je došlo do hakerskih napada na jevrejske sajtove. Ona je dovela te incidente u vezu sa sukobom na Bliskom istoku.

Direktor Agencije EU za osnovna prava Majkl O’Flaerti izjavio je danas da je antisemitizam "duboko usađeni rasizam u evropskom društvu" koji predstavlja egzistencijalnu pretnju jevrejskoj zajednici na kontinentu i osnovnim ciljevima Evropske unije.

On je dodao da je zabrinjavajuće to što samo trećina opšte populacije smatra antisemitizam velikim problemom u trenutku kada je očigledno da "dramatični momenti u društvu izazivaju antisemitske odgovore".

Istraživanje sprovedeno u EU pokazalo je da je rasizam u porastu i da je oko polovine crnaca u državama članicama doživelo i prijavilo diskriminaciju.

U svim sferama života, u školama, na poslu, u oblasti stanovanja i zdravstva, ljudi afričkog porekla pretrpeli su neki oblik diskriminacije dok su najgori rezultati zabeleženi u Austriji i Nemačkoj, gde su desničarske stranke u usponu.

Istraživanje koje je uključilo 6.752 osobe afričkog porekla u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj pokazalo je da je 45 odsto njih iskusilo rasnu diskriminaciju, u odnosu na 39 odsto u 2016. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.