SASTANAK U VAŠINGTONU Srbija i SAD jačaju saradnju u oblasti energetike

Izvor: Blic, 18.Jun.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SASTANAK U VAŠINGTONU Srbija i SAD jačaju saradnju u oblasti energetike

Ministar energetike Aleksandar Antić sastao se u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom Džona Kerija za međunarodna energetska pitanja Amosom Hohštajnom i dogovorio saradnju Srbije i SAD po pitanju energetike, diverzifikacije snabdevanja i izvora energije, kao i unapređenja energetske bezbednosti Srbije.

Antić je u Stejt dipartmentu izrazio spremnost Srbije za daljim jačanjem saradnje na zajedničkim projektima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u oblasti energetike sa SAD, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Hohštajn je izrazio razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Na sastanku je dogovorena saradnja Srbije i SAD u oblasti energetike, diverzifikacije snabdevanja i izvora energije, kao i unapređenja energetske bezbednosti Srbije.

Dogovoren je nastavak dijaloga i konkretna saradnja po ovim pitanjima.

Antić se susreo i s predstavnicima kompanije "Southern", jedne od vodećih američkih energetskih kompanija.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima realizacije projekta izgradnje nove termoelektrane uz primenu TRIG tehnologije putem koje se gasifikacijom uglja električna energija proizvodi uz najviše ekološke standarde.

Dogovoreno je da predstavnici kompanije "Southern" do kraja jula, u okviru delegacije američkog Ministarstva energetike, posete Srbiju kako bi se definisali konkretni koraci u realizaciji ovog veoma važnog zajedničkog projekta.

Nakon Vašingtona, ministar Antić će posetiti gradove Denver i Feniks, gde će se susresti sa predstavnicima kompanija "Rio Tinto" i "Friport", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.