Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže odgovor od Kine oko Severne Koreje

VAŠINGTON -

Bela kuća je danas saopštila da se formalno obratila Kini zbog sumnje da je kineska kompanija Severnoj Koreji prodala delove za raketni transporter koji je nedavno prikazan na vojnoj paradi u Pjongjanu, uprkos embargu UN.

"Mi smo se obratili kineskoj vladi sa kojom se stalno konsultujemo oko Severne Koreje. SAD će nastaviti da sarađuju sa međunarodnom zajednicom, uključujući Kinu, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sprovođenju sankcija protiv severnokorejskog balističkog i nuklearnog programa", izjavio je sekretar Bele kuće za štampu Džej Karni.

Vašington pretpostavlja da kineska kompanija "Hubei Sanđang" Severnoj Koreji nije prodala čitavo vozilo i da je verovala da su delovi koje prodaje namenjeni za civilnu upotrebu, što znači da nije bilo kršenja međunarodnog embarga na podaju oružja Pjongjanju, rekao je Rojtersu američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

On je kazao da je kineska firma verovatno prodala delove posredničkoj kompaniji koja je korišćena da se sakrije pravi identitet kupca.

Peking, jedini važan saveznik Severne Koreje, demantovao je da je prekršio pravila.

Neki zapadni vojni stručnjaci kažu da je moderni transporter koji je viđen na vojnoj paradi u Severnoj Koreji kineskog dizajna, a verovatno i porekla.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.