Rumunija neće priznati ilegalnu nezavisnost Kosova i Metohije

Izvor: KMnovine.com, 23.Sep.2020, 18:51

Rumunija neće priznati ilegalnu ''nezavisnost'' Kosova i Metohije

Normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine neće promeniti stav Rumunije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.




Ministarstvo je to saopštilo odgovarajući na pitanje prištinskog portala Zeri da li će promeniti svoj stav.Istovremeno, rumunsko ministarstvo je pozdravilo sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu, verovatno izbegavajući diplomatski skandal, izražavajući nadu da >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << će on doprineti normalizaciji odnosa dve strane.



– Rumunija izražava nadu da će posvećenost koju su pokazale obe strane tokom dijaloga uz posredovanje EU i tokom sastanka u Vašingtonu dovesti do pune normalizacije odnosa dve strane i da će ojačati perspektivu evropskih integracija za čitav region – navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo podseća da je stav te zemlje po pitanju nezavisnosti Kosova principijalan i da proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa, kao i da je zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.
   
Rumunija
   
– Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako se zasniva na sporazumu dve umešane strane, doprinosi regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom – navodi se u saopštenju i dodaje da Rumunija podstiče aktere u Prištini da sprovode međunarodne sporazume, posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Pre nekoliko dana i špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja sporazum iz Vašingtona, ali da neće promeniti stav o pitanju nezavisnosti Kosova.
Osim Španije i Rumunije, ilegalnu nezavisnost Kosova i Meohije nisu priznale još tri članice EU: Grčka, Kipar i Slovačka.



PROČITAJTE JOŠ:
Zoran Vlašković: Oko 90 miliona stanovnika pet zemalja EU, ne priznaje Kosovo kao državu Španija, Rumunija, Grčka, Slovačka i Kipar odbijaju više od 12 godina da priznaju jednostranu proglašenu državu Kosovo. Osim Kipra, sve zemlje su članice i NATO - a Iako Evropaska Unija, u kojoj je 27 država, nema mandat da priznaje ili ne priznaje države, ipak ona se, odavno umešala, posredovanjem u dijalogu Beograda i Prištine, u rešavanje pitanja Kosova koje je i zvanično, R - 1244, pod protektoratom OUN, odnosno pod suverenitetom države Srbije.



PROČITAJTE JOŠ:
Ponta: Nećemo priznati Kosovo! Španija, Rumunija, Grčka, Slovačka i Kipar odbijaju više od 12 godina da priznaju jednostranu proglašenu državu Kosovo. Osim Kipra, sve zemlje su članice i NATO - a Iako Evropaska Unija, u kojoj je 27 država, nema mandat da priznaje ili ne priznaje države, ipak ona se, odavno umešala, posredovanjem u dijalogu Beograda i Prištine, u rešavanje pitanja Kosova koje je i zvanično, R - 1244, pod protektoratom OUN, odnosno pod suverenitetom države Srbije.



PROČITAJTE JOŠ:
Mihajlo Makić: Braćo Srbi, uzdajmo se u se i u naše prijatelje Kineze i Ruse Najveći srpski pesnik Petar Petrović Njegoš je napisao „U dobru je lako dobro biti,na muci se poznaju junaci". Danas se svet kao i Srbija suočava sa još jednim neprijateljem koji je nevidljiv, ali opasan a za starije osobe smrtonosan. Tako tvrde stručnjaci a prihvataju političari. Taj virus se zove korona.






KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.