RT: SAD „zatvaraju oči“ pred ukrajinskim terorizmom – Zaharova za RT

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2023, 00:35

RT: SAD „zatvaraju oči“ pred ukrajinskim terorizmom – Zaharova za RT

 
SAD su stvorile „režim“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, zbog čega se očekuje da će Vašington ignorisati terorističku taktiku Kijeva u sukobu sa Moskvom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za RT.
SAD osuđuju terorizam koji sprovodi palestinski militantni pokret Hamas, ali odobrava Kijev, istakla je Zaharova, komentarišući nedavni članak američkog predsednika Džoa Bajdena u Vašington postu. Portparolka je izjavila da to predstavlja primer američkih dvostrukih standarda, koje je nazvala „ključnim problemom“. „Bajdenova administracija je bila ta koja je stvorila režim Zelenskog. Štaviše, hranila ga je novcem, oružjem i, što je bilo najstrašnije, osećajem nekažnjivosti“, tvrdi Zaharova. Suprotno tvrdnjama Vašingtona, Ukrajina ulaže novac i oružje koje dobija od stranih podržavalaca ne u odbranu demokratije, već u napade na civile, uključujući i akte terorizma, navela je ona. Mišljenje koje se pripisuje Bajdenu objavljeno je pre dve nedelje i opisuje Hamas i ruskog predsednika Vladimira Putina kao dva izazova sa kojima Vašington mora da se pozabavi. „I Putin i Hamas se bore da izbrišu susednu demokratiju sa mape. I Putin i Hamas se nadaju da će urušiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti nered koji je usledio“, izjavio je američki predsednik. Zaharova je nazvala članak „mešavinom istine i fikcije“ i dodala da je pogrešno predstavio stav Moskve. Rusija je patila od međunarodnog terorizma 1990-ih, tako da principijelno odbacuje „bilo koji oblik terorističkih akcija“, dodala je diplomata. Moskva je optužila Kijev za brojne terorističke napade, uključujući dva bombaška napada na Krimski most, u kojima su ubijeni civili, kao i za ciljana ubistva ruskih javnih ličnosti, uključujući novinarku Darju Duginu i vojnog blogera Vladlena Tatarskog. Ukrajina je efektivno preuzela odgovornost za bombardovanje mosta, tvrdeći da je infrastruktura vojni cilj i obećavajući još napada. Zapadni mediji su takođe potvrdili da iza atentata na ruske javne ličnosti stoje ukrajinske obaveštajne službe koje finansira CIA. Zaharova je optužila Zapad da podstiče krvoproliće u Ukrajini, navodeći neuspele mirovne pregovore sa Kijevom u proleće 2022. „Zapad, posebno Vašington i London, blokirali su, bukvalno zabranili Ukrajini da pregovara sa našom stranom“, izjavila je portparolka. „Zašto? Zato što su razgovori put ka miru, deeskalaciji i prekidu vatre. A oni to nisu želeli.“ Ukrajinski poslanik David Arahamija, koji je na čelu parlamentarne frakcije stranke Zelenskog, potvrdio je prošle nedelje da je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson izbacio iz koloseka predloženo primirje, rekavši Kijevu da „samo ratuje“. Diplomata je dalje tvrdila da SAD imaju koristi od haosa i nasilja u različitim delovima sveta, uključujući i aktuelni sukob na Bliskom istoku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Male su šanse za prekid vatre u Ukrajini 2024. godine – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2023

 . Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ne vidi šanse za prekid vatre u ukrajinskom sukobu sledeće godine, na osnovu toga što su Kijev i njegove zapadne pristalice zauzeli stav koji je za Moskvu potpuno neprihvatljiv.. Visoki diplomata je ponudio svoju analizu odnosa Rusije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.