RT: Male su šanse za prekid vatre u Ukrajini 2024. godine – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2023, 22:59

RT: Male su šanse za prekid vatre u Ukrajini 2024. godine – Moskva

 
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ne vidi šanse za prekid vatre u ukrajinskom sukobu sledeće godine, na osnovu toga što su Kijev i njegove zapadne pristalice zauzeli stav koji je za Moskvu potpuno neprihvatljiv.
Visoki diplomata je ponudio svoju analizu odnosa Rusije sa NATO-om i Ukrajinom tokom intervjua za list Izvestija objavljenom u sredu. On ne očekuje nikakve pomake, uprkos sugestijama u zapadnoj štampi da SAD možda guraju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ka rešenju putem pregovora. „Nažalost, SAD predvode zapadnu grupu, koja recituje „formulu mira Zelenskog“ kao mantru, tvrdeći da je to jedina moguća osnova za sporazum“, izjavio je on i dodao da je dijalog „na ovoj osnovi nemoguć“. Upitan da li očekuje prekid vatre sledeće godine, Rjabkov je odgovorio negativno. Rekao je: „Očekujem da se ciljevi specijalne vojne operacije bezuslovno ostvare.“ „Formula mira“ koju je Zelenski predložio prošle godine podrazumeva da Kijev ponovo preuzme kontrolu nad svojim granicama pre 2014. i da dobije ratnu odštetu od Moskve i podvrgne ruske zvaničnike ratnom tribunalu usled velike međunarodne podrške Ukrajini. Moskva je odbacila predlog tvrdeći da je odvojen od stvarnosti. Nemački tabloid Bild je prošle nedelje tvrdio da Vašington i Berlin ograničavaju isporuku oružja Ukrajini kako bi izvršili pritisak na Zelenskog na ustupke. Bela kuća je saopštila da je njena politika ostala ista i da je na Kijevu da odluči kako će voditi rat. Međutim, David Arahamija, ključni saveznik Zelenskog koji predvodi frakciju vladajuće stranke u parlamentu i koji je predvodio ukrajinsku delegaciju na prošlogodišnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu, nedavno je dao dodatne osnove za sumnju u to koliko je politika Kijeva bila nezavisna. On je u intervjuu prošlog petka potvrdio da je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson izbacio iz koloseka moguće primirje sa Rusijom, poručivši ukrajinskom rukovodstvu da „samo ratuje“. Primarni cilj Moskve bila je neutralnost Ukrajine, izjavio je Arahamija. Rjabkov je ponovio da je širenje NATO-a u Evropi ključni uzrok sukoba u Ukrajini. Malo je verovatno da će se odnosi Moskve sa vojnim blokom predvođenim SAD oporaviti u skorije vreme „iz razloga principa i praktične prirode“, izjavio je on za Izvestiju. „Ako neko na Zapadu misli da nam je potreban taj odnos i da ćemo u nekom trenutku doći i tražiti da se on obnovi, to je velika greška u proceni“, izjavio je on. Članice NATO-a se „kockaju“ zadiranjem u fundamentalne ruske interese i očigledno veruju da ne može biti ograničenja za njihove postupke, ali „mogu završiti među gubitnicima“, upozorio je Rjabkov.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.