RT: Priznanje palestinske države „nagrađuje teroriste“ – Netanjahu

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2024, 16:35

RT: Priznanje palestinske države „nagrađuje teroriste“ – Netanjahu

Izrael će nastaviti da se protivi međunarodnom priznanju palestinske države, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, upozoravajući da bi to moglo da spreči rešavanje sukoba u Gazi.
Netanjahu je u sredu odgovorio na izveštaj Vašington posta, koji se poziva na diplomatske izvore koji kažu da SAD i nekoliko arapskih zemalja razgovaraju o planu za dugoročni mir između Izraelaca i Palestinaca. Predlog navodno uključuje prekid vatre, oslobađanje talaca koje drži Hamas i „čvrst rok za uspostavljanje palestinske države, koji bi mogao biti objavljen već u narednih nekoliko nedelja“, navodi list. Izraelski lider javio se na Iksu rano u petak kako bi pojasnio svoj stav o, kako je opisao, „razgovorima o nametanju palestinske države Izraelu“. „Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države“, napisao je on na hebrejskom. Nakon upada Hamasa u Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i oko 240 uzeto kao taoci, međunarodna podrška palestinskoj državnosti „dala bi ogromnu nagradu terorizmu bez presedana i sprečila bilo kakvo buduće mirovno rešenje“, insistirao je Netanjahu. „Izrael potpuno odbacuje međunarodne diktate u vezi sa trajnim rešenjem sa Palestincima“, naglasio je on. Mirovni sporazum u Gazi može se postići samo „direktnim pregovorima između strana, bez preduslova“, dodao je premijer. U svom izvještaju, Post je naveo da postoje „strahovi da će izraelski napad na Rafu koji preti da će baciti krizu u Gazi u preopterećenje i pokopati i sporazum o taocima i dugoročne mirovne napore“. Grad na južnoj granici enklave sa Egiptom postao je poslednje utočište za više od milion Palestinaca raseljenih zbog napada IOS. Netanjahu je u sredu rekao da će se Izrael „boriti do potpune pobede, a to uključuje i moćnu akciju u Rafi, nakon što dozvolimo civilnom stanovništvu da napusti borbene zone“. Odnosi između SAD i Izraela dostigli su „tačku ključanja“ zbog insistiranja ove druge vlade na nastavku kampanje u Gazi, objavio je Volstrit džurnal ranije ove nedelje. Američki zvaničnici rekli su da je Vašington saopštio Izraelcima da neće podržati napad na Rafu „ni pod kojim okolnostima“. Prema ministarstvu zdravlja Gaze, 28.663 osobe su ubijene, a 68.395 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenim operacijama u palestinskoj enklavi od 7. oktobra.         Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Netanjahu traži novu rezolucija, evo šta ona podrazumeva

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 14:02

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu planira da zatraži od vlade da odobri rezoluciju kojom se Izrael protivi jednostranom priznanju palestinske države...U saopštenju se dodaje da će od vlade biti zatraženo da, takođe, zabrani "međunarodne diktate", navodi "Tajms od Izrael"...Izraelska vlada danas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.