RT: Kina nudi pomoć Venecueli u obnovi energetske mreže nakon višednevnog nestanka struje

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kina nudi pomoć Venecueli u obnovi energetske mreže nakon višednevnog nestanka struje

Izvor: Vostok / RT
Kina je saopštila da je spremna da pomogne Venecueli u obnovi njene elektroenergetske mreže. Južnoamerička zemlja je već peti dan pogođena prekidom isporuka električne energije, pri čemu je Karakas optužio Vašington za sajber sabotažu. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang je rekao da je Peking upoznat sa izveštajima da je elektroenergetska mreža Venecuele pala usled hakerskog napada. "Kina je duboko zabrinuta zbog toga", rekao je Kang, dodajući da se Peking "nada da će venecuelanska strana što pre otkriti razlog ove situacije i nastaviti sa normalnim snabdevanjam električnom energijom".
"Kina je voljna da pruži pomoć i tehničku podršku za obnovu energetske mreže Venecuele", dodao je Kang. Venecuelanski ministar komunikacija i informacija Horhe Rodrigez je izjavio da je elektroenergetska mreža zemlje skoro u potpunosti obnovljena u celoj zemlji. Nestanak električne energije je pogodio Venecuelu 7. marta, pošto je nacionalni dobavljač električne energije "Korpoelek" saopštio o “sabotaži” u glavnoj hidroelektrani Guri. U 21-oj od 23 venecuelanske države prijavljeni su prekidi napajanja. Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro okrivio je Sjedinjene Američke Države za vođenje energetskog rata protiv njegove zemlje, nazivajući lidera opozicije Huana Gvaida "lutkom" Vašingtona. SAD su negirale bilo kakvu ulogu u nestašici električne energije. Maduro je rekao da će tražiti od Kine, Rusije, Kube i Irana, kao i Ujedinjenih nacija, da ispitaju napad na elektroenergetsku mrežu zemlje.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.