SAD: Američke diplomate imaju 72 sata da napuste Venecuelu

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2019, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Američke diplomate imaju 72 sata da napuste Venecuelu

Izvor: Vostok / RT Američke diplomate podrivaju venecuelanski mir i stabilnost, rekao je ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areaca, odredivši rok diplomatama za napuštanje ambasade u Karakasu. Vašington je obećao da će ubrzati evakuaciju svoje misije. Američke diplomate moraju "napustiti teritoriju Venecuele u narednih 72 sata", sa rokom koji počinje u utorak u "nultom satu", saopštio je Areaca na Tviteru.
Official Communiqué on the decision by the Bolivarian Government of Venezuela terminating the conversations with the US for the establishment of interest sections. The US diplomatic personnel must abandon Venezuelan territory in the next 72 hours: pic.twitter.com/FTPnXiFqU1
— Jorge Arreaza M (@jaarreaza) March 12, 2019 Venecuela je ranije tražila da Vašington isprazni ambasadu u Karakasu od preostalog osoblja. Prisustvo američkih diplomata "podrazumeva rizike za mir, integritet i stabilnost zemlje", objasnio je ministar.
On je optužio SAD za pretnju naciji vojnom intervencijom i rekao da su zvaničnici u Vašingtonu "sistematski lagali svetu u pogledu venecuelanske stvarnosti".
U isto vreme, Horhe Areaca je naglasio da je Venecuela spremna da ponovo pokrene dijalog sa SAD, sve dok se komunikacija zasniva na "jednakosti i uzajamnom poštovanju". Kako je rok objavljen, američki državni sekretar Majk Pompeo je najavio evakuaciju ambasade u Karakasu, dodajući da će biti završena za nedelju dana. Evakuacija je naložena zbog "pogoršanja situacije" u zemlji, rekao je Pompeo. SAD i Venecuela su u januaru obnovili međusobne tenzije kada je Vašington otvoreno podržao opozicionog lidera Huana Gvaida, ubrzo nakon što se samoproglasio "privremenim predsednikom" zemlje. Legitimni predsednik Nikolas Maduro je osudio potez Gvaida i optužio američkog lidera Donalda Trampa za planiranje državnog udara protiv njega.
Vašington je uveo nove sankcije Venecueli i izvršio pritisak na svoje saveznike i druge zemlje da slede taj primer. Pojedini visoki američki zvaničnici, kao i sam predsednik Tramp odbili su eksplicitno da isključe  "vojnu opciju" protiv Karakasa.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Kina nudi pomoć Venecueli u obnovi energetske mreže nakon višednevnog nestanka struje

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2019, 13:50

Izvor: Vostok / RT . Kina je saopštila da je spremna da pomogne Venecueli u obnovi njene elektroenergetske mreže. Južnoamerička zemlja je već peti dan pogođena prekidom isporuka električne energije, pri čemu je Karakas optužio Vašington za sajber sabotažu. Portparol Ministarstva spoljnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.