Palestinci najavili tri dana gneva zbog Trampovog plana

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci najavili "tri dana gneva" zbog Trampovog plana

Palestinske frakcije danas su najavile "tri dana gneva" zbog najave odluke predsednika SAD Donald Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tamo preseli Ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Tramp je danas obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljanja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su da će Tramp po svoj prilici sutra priznati Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest meseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori su međutim upozorili da još nema njegove konačne odluke.

O priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i "Njujork tajms".

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale "političkom ucenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu".

U zajedničkom saopštenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom sveta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima z cilju da izrazi opšte narodni gnev".

Potivaju i na velike proteste da bi se odbacili "pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalim ili da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela".

Ocenjeno je da je "pravo naroda da deluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar međunarodne zajednie i međunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj".

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu.

Abas će nastaviti da poziva svetske lidere da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

Palestinci će prekinuti odnose sa SAD ako Vašington prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Diplomatski savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Maždi Kaldi upozorio je danas da će palestinsko rukovodstvo prekinuti sve kontakte sa SAD ako predsednik Donald Tramp prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Američki zvaničnici su najavili moguće priznanje ove nedelje.

Kaldi je ponovio danas ono što su rekli i drugi palestinski zvaničnici da će SAD izgubiti kredibilitet kao bliskoistočni posrednik ako Tramp prizna Jerusalim kao izraelski.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine.

Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela.

O ovoj temi danas će biti reči i na sastanku predstavnika Arapske lige.

Organizacija islamske saradnje juče je upozorila da bi priznanje predstavljalo "ogoljenu agresiju protiv muslimana i Arapa".

Izrael osudio EU zbog saradnje s organizacijom protivnicom okupacije Zapadne obale

Izrael je danas oštro kritikovao Evropsku uniju zbog njenog pristupa obeležavanju Međunarodnog dana prava povodom koga je pripremljena izložba o izraelskoj okupaciji Zapadne obale.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon izjavio je danas da iz nekog razloga pradstavnici EU "veruju da je put do srca Izraelaca pljuvanje u njihova lica".

On je rekao da će se pristup "propovedanja licemerne, snishodljive moralnosti" osvetiti EU, nazvavši ga "tužnim i suvišnim".

EU planira da obeleži taj dan zajedno sa organizacijom za ljudska prava Becelem.

To je jedna od izraelskih organizacija koja se finansira iz inostransta, a protivi se okupaciji palestinskh teritorija i nastoji da dokumentuje kršenja prava Palestinaca.

Izraelska vlada pokušava da protiv nje preduzme oštre mere kako bi ograničila njenu aktivnost.

Zvaničnici Vlade Izraela odbijaju da se sastanu sa stranim kolegama koje razgovaraju s predstavnicima takvih organizacija i nastoje da se uvede zakon kojim bi se omelo njihovo finansiranje.

Izrael smatra te organizacije klevetničkim.

Palestinci: Priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela označiće kraj Trampovih mirovnih napora

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Šat, upozorio je danas da će u slučaju da se desi ono što se najavljuje u SAD o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela, to biti kraj pokušaja američke administracije da se postigne mir.

"Više nećemo prihvatiti američko posredovanje, posredovanje gospodina (predsednika Donalda) Trampa, to će biti kraj uloge koju Amerikanci igraju u ovom procesu", rekao je Šat novinarima u Kairu.

Od Trampa se u narednim danima očekuje odluka o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva Jerusalim i moguće priznanje tog grada kao glavnog grada Izraela.

Palestinci nameravaju da u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

"Ne znam da li će to izazvati nasilje, ali će bez sumnje biti narodnih demonstracija svuda, a ja se nadam da neće biti nasilja", rekao je Šat, upozorivši da nasilje može da izbije u arapskom svetu što se ne može kontrolisati.

Njegova izjava je neuobičajeno oštra protiv Trampove administracije, pogotovo zato što se ona nije izjasnila protv stvaranja Palestine koja bi živela u miru i bezbednosti pored Izraela.To je rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države za koje se zalaže međunarodna zajednica.

Šat je podsetio da Palestinci ne traže ništa više nego takvo rešenje, a da Tramp i njegova administracija krše taj princip.

"Oni ne igraju tu igru i mi ne igramo njihovu igru", rekao je Šat.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt označio je u međuvremenu kao opasno nastojanje da se ambasada SAD preseli u Jeruslim ili da se taj grad prizna kao prestonica Izraela.

On je predstavnicima te panarapske organizacije rekao da su se danas sastali zbog "opasnosti tog poteza, ako se desi, i mogućih negativnih posledica, ne samo po situaciju u Palestini već takođe u arapskom svetu i opšte islamskom".

Rijad: Američko priznanje Jerusalima će isprovocirati muslimane

Saudijska Arabija oštro se usprotivila mogućoj odluci SAD kojom bi se priznalo da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Rijad je izrazio "ozbiljnu i duboku zabrinutost" zbog takvog mogućeg poteza.

Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ta kraljevina potvrđuje prava palestinskog naroda u odnosu na Jeruaslim za koje je navela da se ne mogu izmeniti, prenela je saudijska državna novinska agencija.

U saopštenju se upozorava da bi takav korak "provocirao osećanja muslimana širom sveta".

Palestinci nameravaju da u istočom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u ratu 1967. proglase glavni grad nezavisne Palestine.

Izrael je kasnije anektirao taj deo Jerusalima i polaže pravo na čitav grad.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela.

Američki zvaničnici su rekli da bi predsednik Donald Tramp mogao ove nedelje da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.