Izvor: RTS, 21.Avg.2020, 09:00

Od moguće amputacije noge do povratka na teren – Smit posle 17 operacija dobio "zeleno svetlo"

Kvoterbek Vašingtona Aleks Smit dobio je zeleno svetlo za povratak na teren. Ta vest ne bi bila previše neobične da 36-godišnji Amerikanac pre dve godine nije doživeo tešku povredu, zbog koje se našao u opasnosti da mu desna noga bude amputirana.
U utakmici protiv Hjuston teksansa u novembru 2018, doživeo je teške prelome tibije i fibule, kada je nezgodno pao posle "sekovanja" Karima Džeksona i Džej >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Džej Vota.

Operisan je, ali je ubrzo dobio sepsu i sledećih devet meseci je proveo u bolnicama. Usledilo je još 16 operacija i dugotrajna borba ne samo za nastavak sportske karijere, već i za sami život.

"Bila je to poprilično ozbiljna infekcija, koja je dovela do mnogo komplikacija", istakao je Smit.
"Sledeće čega se sećam je da sam se probudio nekoliko nedelja kasnije i da sam morao da donesem odluku da li da mi se noga amputira ili spase."
Smit je karijeru počeo u San Francisko 49ersima, koji su ga izabrali kao prvog pika na draftu 2005. godine. U Kaliforniji se zadržao do 2012, potom je četiri godine bio u Kanzas Siti čifsima, a u Redskinsima je od 2018. Tokom karijere je bacio 34.069 jardi za 193 tačdauna, uz 101 presečen pas.
"Zahvalan sam svima koji su učestvovali u tome. Mojoj supruzi, deci, porodici, doktorima, sestrama, trenerima, koji su mi pomogli da budem sada ovde. Nisam znao da li ću moći da hodam normalno, da li ću se ikada više igrati sa decom, da li ću ići na planinarenje ili u šetnju sa suprugom, skijanje, a na igranje fudbala nisam ni pomišljao. Imam sreću što sam živ."

Iskusni kvoterbek je prethodnih meseci bio na Havajima sa porodicom, gde je trenirao i spremao se za povratak sezone. Pošto nije bio siguran kakvo je stanje kostiju koje je slomio, odlučio se da ode na pregled kod hirurga koji su mu dali zeleno svetlo da se vrati na teren.
"Svi su se usaglasili da mi je kost na dobrom mestu, da je dobro zarasla i da nema nikakvih organičenja, tako da mogu da nastavim sa određenim fudbalskim aktivnostima. Rekli su mi da ne mogu da mi ograniče bilo šta, mogao bih da odem da skijam ako želim, ali to što sam dobio zeleno svetlo, što mogu da treniram uz kontakt i da je sve zaraslo je potpuno ludo čuti. Nisam mislio da ću ikada čuti te reči", naveo je Smit.
Posle pauze od skoro dve godine Amerikanac će se ponovo vratiti na teren, ali zbog novonastale situacije, prethodno će morati da bude testiran i na koronavirus, pa da se priključi saigračima Vašingtona na pripremama.

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.