Argentina zbog inflacije štampa novčanicu od 10.000 pezosa

Izvor: Capital.ba, 09.Maj.2024, 09:57

Argentina zbog inflacije štampa novčanicu od 10.000 pezosa

BUENOS AJRES – Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini posljednjih mjeseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vrijedi oko 10 dolara. Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dostigla 287 odsto, što je među najvišim u svijetu, prenosi AP. Foto: Pixabay Agencija navodi da će jučerašnje saopštenje centralne banke olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, pa i kofere, pune gotovine kako bi obavili uobičajene transakcije. Novčanica od 10.000 pezosa vrijedi 11 dolara prema zvaničnom kursu i devet dolara po kursu na crnom tržištu i očekuje se da će biti puštena u promet sljedećeg mjeseca, prenosi Tanjug. Rumunija...

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Argentina zbog inflacije štampa novčanicu od 10.000 pezosa koja vredi 10 dolara

Izvor: Blic, 09.Maj.2024

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.