MMF: Svet ušao u opasnu novu fazu

Izvor: B92, 27.Sep.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Svet ušao u "opasnu novu fazu"

Vašington -- Svetska privreda je ušla u "opasnu novu fazu", a oporavak je značajno posustao, ocenio je glavni ekonomista MMF Olivije Blanšar.

MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će američka privreda ostvariti rast od samo 1,5 odsto u ovoj i 1,8 odsto u sledećoj godini, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na procenu iz juna od 2,5 odnosno 2,7 odsto, prenela je agencija AP.

Da bi ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i taj nizak stepen rasta od 1,5 odsto ove godine, američka privreda bi tokom drugih šest meseci morala da ostvari značajno brži rast od onog u prvoj polovini godine od 0,7 odsto, upozorio je Fond.

Većina ekonomista očekuje da će privreda SAD u trećem i četvrtom tromesečju porasti za 1,5 do dva odsto. Iako bi to predstavljalo napredak, ne bi bilo dovoljno za smanjenje stope nezaposlenosti, koja je samo tokom dva meseca otkad je recesija zvanično okončana pre više od dve godine bila niža od devet odsto.

MMF je takođe snizio prognozu ekonomskog rasta za 17 zemalja koje kao valutu koriste evro, na 1,6 odsto ove godine i 1,1 odsto 2012. godine, dok je u junu prognoza iznosila dva odnosno 1,7 odsto.

Pesimizam u vezi sa evropskim privrednim rastom se temelji na strepnji da članice evrozone neće moći da obuzdaju širenje dužničke krize i spreče da ona destabilizuje region.

"Tržište je očito postalo skeptične kad je reč o sposobnosti mnogih zemalja da stabilizuju svoj javni dug. Strah od nepoznatog je velik", istakao je Blanšar.

Fond je objavio prognozu i za globalnu privredu, prema kojoj bi rast u ovoj i sledećoj godini trebalo da iznosi po četiri odsto, pri čemu bi snažniji rast privreda Kine, Indije, Brazila i drugih zemalja u razvoju trebalo da neutrališe slabi ekonomski rast SAD-a i Evrope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF: Svetska privreda ušla u "opasnu novu fazu"

Izvor: EMportal, 27.Sep.2011

Svetska privreda je ušla u "opasnu novu fazu", a oporavak je značajno posustao, izjavio je danas glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.