Lavrov: Rusija zainteresovana za očuvanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija zainteresovana za očuvanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa

Istupanje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio bi nesmotren korak. Rusija je zainteresovana za očuvanje ovog dokumenta, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa portugalskim kolegom Augustom Santošem Silvom u Lisabonu.
„Mi smo više puta oglašavali svoj stav o potezima Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i smatramo da će to biti vrlo nesmotren korak. Sporazum je već mnogo decenija priznat kao jedan od temelja međunarodne, regionalne i globalne bezbednosti i stabilnosti, a Rusija je zainteresovana za njegovo očuvanje“, rekao je Lavrov. On je dodao da je Moskva, kada je čula za namere SAD da izađu iz ovog sporazuma, pokušala da ubedi američku stranu „da ne zatvara vrata i razmotri ona pitanja koja zahtevaju dodatnu diskusiju“ kako bi taj sporazum ostao na snazi. „Osim ovih konsultacija putem bilateralnih kanala, mi smo u UN pripremili nacrt rezolucije kojim se Rusija i Sjedinjene Američke Države pozivaju na očuvanje Sporazuma o likvidaciji raketa. Nažalost, ovu inicijativu nisu podržali svi članovi EU, svi članovi NATO-a, iako su se pojedinačno u skoro svakoj evropskoj prestonici čule zabrinutosti zbog činjenice da bi SAD mogle da napuste ovaj sporazum“, naglasio je Lavrov. Američki predsednik Donald Tramp izjavio 20. oktobra da Sjedinjene Američke Države nameravaju da istupe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Prema njegovim rečima, Amerika će povećavati svoj nuklearni potencijal sve dok se ostali „ne opamete“, a zatim će Vašington biti spreman da zaustavi ovaj proces i započne smanjivanje naoružanja. On je objasnio da se ova poruka prvenstveno odnosi na Kinu i Rusiju.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.