Rusija odbacuje rokove u pregovorima o Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odbacuje rokove u pregovorima o Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas u Rimu da njegova zemlja odbija da postavi "rok" za pregovore o Siriji, i optužio one koji se za to zalažu da žele da sabotiraju mirovni proces u Astani.

"Ne verujem u veštačke rokove", rekao je Lavrov na konferenciji zvaničnika evropskih i bliskoistočnih zemalja.

Prema njegovim rečima, svaki pokušaj vršenja pritiska na specijalnog izaslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << UN Stafana de Misturu u tom smeru krije želju za podrivanje mirovnog procesa.

"Oni koji insistiraju da Stafan odredi rok ne žele ništa drugo do da upropaste proces u Astani i vrate se logici promene režima", izjavio je šef ruske diplomatije.

Proces u Astani se od januara 2017. odvija pod pokroviteljstvom Rusije i Irana, saveznika vlade u Damasku, i Turske, glavne saveznice pobunjenika, i okuplja predstavnike vlade Sirije i jednu opozicionu delegaciju. SAD nisu uključene.

Ti pregovori su bacili u drugi plan jalove pokušaje UN da pronađu političko rešenje za rat u Siriji.

Upitan o razlozima podrške Rusije vladi predsednika Bašara el-Asada, "autoritarnog" lidera koji "masakrira" sopstveni narod, Lavrov je rekao da Moskva ne podržava nijednu političku ličnost u Siriji i da je samo na sirijskom narodu da li će ili ne promeniti vladu "putem izbora".

On je naveo da je poštovanje ljudskih prava ;neophodno, ali i rekao da je "pravo na život" takođe suštinsko, navodeći kao primere intervencije u Iraku i Libiji u kojima je stradalo hiljade civila.

"Ako vam nije stalo do stabilnosti ili prava na život, onda mislim da ste pristrasni. Pitajte Libijce kako su živeli ranije", rekao je Lavrov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.