Janjić: Vučić i Tači nisu dobili podršku za razgraničenje

Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Vučić i Tači nisu dobili podršku za razgraničenje

PRIŠTONA-BEOGRAD

(RTK)

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za RTK2 da Beograd i Priština aktivno rade protiv dijaloga jer ne primenjuju sporazume i govore o podeli, pa je, kako veruje, taj proces gotovo mrtav. On očekuje da će se prema zahtevu Vašingtona i EU format razgovora promeniti i da Tači i Vučić nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dobili podršku za svoju ideju razgraničenja.

Koliko je moguće da dijalog u Briselu bude nastavljen? Prema oceni Janjića, dijalog se od 2015. godine ubija, ali se održava upornošću EU i strahom aktera iz Prištine i Beograda da napuste dijalog.

“Dijalog je poluživ”, smatra Janjić, dodajući da se dijalog održava na strahu i aktivno se radi protiv njega.

Kada se sporazumi ne primenjuju, a pričom o podeli se unese nemir u ljude i region onda takvo nešto ne može dugo da traje, smatra Janjić.

“Ja mislim da će ovih dana biti donete vrlo ozbiljne odluke i da je postignuta saglasnost i EU i Vašingtona da se ovo više neće tolerisati. Kad se kaže više se neće tolerisati, to znači neće odmah oni privesti Tačija, Vučića i ostale da pričaju, ali će im ostaviti ograničeni period, jer i EU treba vreme za izbore”, kaže Janjić.

I dok visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini telefonom razgovara sa stranama povodom problema poreza na uvoz robe iz Srbije, izveštava se da za sad nema reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Prema oceni Janjića, u dosadašnjem toku pregovora lokalni političari su pokazali da nisu u stanju sami da rešavaju probleme a stranci ne žele da rade niihov posao. On smatra da se takva situacija neće dozvorliti iduće godine.

“Sve ovo što će se povući od sada je u stvari stavljanje u kontejner kosovskog problema, i Srbije i Kosova, i pokušaj da se ti njihovi problemi prevedu na politički nivo, što znači izbori, kasnije neke posete Briselu, razgovor u Savetu bezbednosti, CEFTA pregovori, i tako dalje, da bi se sačekala druga polovina iduće godine tada mislim da će se promeniti i format”, smatra Janjić.

Direktor Foruma za etničke odnose smatra smatra da u Vašingtonu i u EU više nema tolerancije a ni podrške ideji dvojice predsednika Vučića i Tačija.

“Naravno da će Tači predstaviti poruke iz Vašingotna kao podrške njemu, i naravno da će svako ko čita shvatiti da on i Vučić nisu dobro prošli u Vašingtonu”, kaže on.

“Sada nije problem da odustanu od svojih ideja razgraničenja, nego je problem kako da se saniraju posledice tih ideja”.

Evropski parlament je prošle nedelje u Rezoluciji o Srbiji naveo da etničke države ne smeju da budu cilj u regionu, pa se podržava dijalog kao okvir za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Ocenjujući to, Janjić ističe da će sada problem biti kako sanirati posledice ideje o razgraničenju. On ističe da to pitanje nije nikada bilo zvanično na stolu.

“To je bio deo paralelnih razgovora Rame, Tačija i Vučića, ali i raznorazni su se upleli. To je bio jedan proces žestoke kampanje lobiranja, ogroman novac je u to uložen ali sve izvan institucionalnih kanala. Niti je Tači uspeo da prođe kroz Skupštinu Kosova, niti je Vučić koji je to probao”, ističe Janjić daojući da ne postoji nijedan dokument o pitanju razgraničenja.

“Ne postoji u tome i jeste drama”, kaže on.

I dok se analizira hoće li i kada dijalog biti nastavljen, poznavaoci prilika kažu da je kriza nastala između Beograda i Prištine daleko od rešavanja, a bez nekog rešenja za Kosovo, ni Beograd ni Priština nemaju jasan put ka Evropskoj uniji.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.