Šef NATO prokomentarisao ideju o korekciji granica

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO prokomentarisao ideju o "korekciji granica"

NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i kad je reč o "mogućim usaglašavanjima granica" nada se da će dva strane naći obostrano prihvatljivo rešenje.

To je izjavio u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO, koji će u sredu zajedno s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti "odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana".

Na pitanje novinara da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke "korekcije granica", Stoltenberg je rekao da "NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja".

Čelnik Atlantskog saveza je podsetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Beograd-Priština.

"Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu", izjavio je Stoltenberg.

Po rečima Stoltenberga, "važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak".

On je istakao da će "NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor koja je značajna za stabilnost".

"I Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rešenja kroz političke pregovore", zaključio je generalni sekretar NATO.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: NATO za obostrano prihvatljivo rešenje u dijalogu o Kosovu uključujući granice

Izvor: Beta, 03.Dec.2018

NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština i kad je reč o "mogućim usaglašavanjima granica" nada se da će dva strane naći obostrano prihvatljivo rešenje, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO koji će u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.