I Brisel i Vašington pohvalno o Srbiji: Odluka je bila moćna; Srbija ključni faktor u regionu

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 21:53

I Brisel i Vašington pohvalno o Srbiji: "Odluka je bila moćna; Srbija ključni faktor u regionu"

"Odluka Srbije da osudi ruski napad na Ukrajinu na sednici Generalne skupštine UN bila je vrlo moćna".

Ovo je izjavila pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Donfrid je izrazila nadu da će se Srbija uskladiti s EU i SAD tako što će sprečiti "širenje ruske propagande i dezinformacija o napadu na Ukrajinu".

"Bilo je vrlo moćno to što je Srbija prošle nedelje uradila, to kako je postupila na sednici Generalne skupštine..i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čestitamo Srbiji na tome", rekla je Donfrid u intervjuu za RTS dodajući da "Srbija može da bude vrlo ponosna što je deo svetskog stava koji govori protiv ruskog neisprovociranog napada na Ukrajinu".

Ona je istakla da su SAD posebno zabrinute zbog "dezinformacija koje dolaze s ruske strane, uključujući platforme kao što su "Rusija danas" i "Sputnjik".

"Nadamo se da će se Srbija uskladiti sa EU i SAD tako što će sprečiti širenje ruske propagande i dezinformacija o napadu na Ukrajinu", istakla je pomoćnica američkog državnog sekretara, podsetivši da je Srbija "iskazala čvrstu želju da se priključi EU, a to znači uskladjivanje spoljne politike sa politikom EU kao delom procesa priključenja".

Ona je kazala da Vašington poštuje srpsku neutralnost, ali, kako navodi, misli da "ima i drugih neutralnih nacija poput Švajcarske koje su zauzele vrlo jak stav protiv Kremlja i idu ukorak sa svojim evropskim susedima".

"I mislim da je ovo vreme za akciju, ne za tišinu", poručuje Donfrid.

"Definitivno je na srpskim vlastima da odluče kakvu će korake preduzeti, ali bih naglasila našu zabrinutost zbog nastojanja Rusije da širi dezinformacije i ohrabrila Srbiju da odigra konstruktivnu ulogu u odbacivanju takvih informacija", rekla je zvaničnik Stejt departmenta.

Na pitanje da li je intervencija NATO-a u Ukrajini apsolutno isključena, ona je odgovorila da su predsednik SAD Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken bili veoma precizni kada su rekli da je cilj Vašingtona da pokuša da okonča rat u Ukrajini, ne da proizvedi još veći rat.

"Predsednik Bajden je jasno rekao da američka vojska neće ići u Ukrajinu, kao deo napora u koje smo uključeni", rekla je Donfrid.

Ona je napomenula da su SAD i svi saveznici NATO-a jasno rekli da su spremni da brane svaki pedalj teritorije zemalja NATO-a i da bi, ako bi bilo ruskih napada na bilo koju članicu NATO-a, onda to značilo da je Rusija započela rat sa NATO-om.

"Mi se nadamo da se ništa slično neće dogoditi", rekla je ona.

"Kao što vidite, Rusi i Ukrajinci razgovaraju i, koliko razumemo, ovi razgovori će se nastaviti. Vidimo da ima diplomatskih akcija i kod drugih aktera. Verujemo da je na kraju jedino moguće rešenje diplomatsko. Ali SAD su bile veoma jasne, nećemo raditi ništa vezano za Ukrajinu mimo Ukrajine. Ukrajinci su ti koji treba da vode diplomatsku bitku za okončanje sukoba", kazala je Donfrid.

Pred sutrašnji sastanka lidera EU u Parizu na kome će se razgovarati i o politici proširenja u svetlu rata u Ukrajini, u Briselu kažu da pozdravljaju podršku koju je Beograd dao Rezoluciji UN o agresiji Rusije na Ukrajini, uz napomenu da je "Srbija ključni faktor u regionu".

''Predsednik Vučić je zauzeo jasan stav prihvatanjem Rezolucije UN i to treba da bude pozdravljeno. Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa vlastima Srbije, uzimajući u obzir da je Srbija važan faktor u regionu, ali i da se situacija u Ukrajini neprekidno menja", rekao je visoki zvaničnik EU novinarima na brifingu pred neformalni samit Evropskog saveta.

Prethodno je Evropska komisija najavila da će lideri EU na sastranku u Versaju održati političku diskusiju o pristiglim zahtevima za kandidaturu Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU.

U diplomstkim krugovima u Briselu kažu da će lideri EU Ukrajini moći da ponude "različite oblike partnerstva" uključujuci i perpsektivu članstva, ali ne i "brzi kolosek" ili "momentalni prijem".

Napominje se da će i Zapadni Balkan biti deo te debate uz ocenu da će se zemlje članice koje se zalažu za brže pristupanje Zapadnog Balkana "pozvati na novonstalu situaciju u Evropi”".

"To može da donese novi zamah prijemu Zapadnog Balkana, ali zemlje članice koje insistiraju na ispunjavanju kriterijuma nastaviće da to čine bez obzira na novu geopolitičku realnost", zaključuje se u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brisel i Vašington pozdravili odluku Srbije da osudi Rusiju u UN, pa poručili: Srbija da se odupre ruskom ŠIRENJU DEZINFORMACIJA

Izvor: Blic, 10.Mar.2022, 14:25

"Odluka Srbije da osudi ruski napad na Ukrajinu na sednici Generalne skupštine UN bila je vrlo moćna", izjavila je pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.