Đurić sa Šibom i Falkonijem o dijalogu o KiM, sporazumu iz Vašingtona...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 17:12

Đurić sa Šibom i Falkonijem o dijalogu o KiM, sporazumu iz Vašingtona...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić i Šib su se posebno osvrnuli na ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu i teme koje bi trebalo da budu otvorene u nastavku dijaloga u Briselu, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kancelarije za KiM.

Đurić je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština što je, kako je podsetio, obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni čitavih sedam i po godina.

Đurić je izrazio očekivanje da će normalizacija i intenziviranje ekonomske saradnje Beograda i Prištine, na čemu je bio naglasak u Vašingtonu, otvoriti prostor za saradnju i pomirenje običnih ljudi i da će doprineti prosperitetu čitavog regiona.

Beograd će, naglasio je Đurić, nastaviti da sa nemačkim partnerima sarađuje u traženju kompromisnih rešenja za probleme u regionu.

Đurić i Falkoni o toku dijaloga Beograda i Prištine

Marko Đurić razgovarao je danas i sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Srbija je, kao inicijator ideje o "Mini šengenu", prema Đurićevim rečima, u Vašingtonu potvrdila svoju ulogu stuba regionalne stabilnosti i nosioca razvoja čitavog zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Đurić je naglasio da je Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, čime je, kako je ocenio, u vrednosnom smislu još jednom potvrdila i svoju evropsku orijentaciju i odanost vrednostima na kojima počiva savremena Evropa.

On je izrazio očekivanje da će i EU, sledeći logiku da ekonomska normalizacija treba da prethodi svakoj drugoj normalizaciji, sa svoje strane takođe dati doprinos tom procesu.

Đurić je konstatovao i da polarizivanast političke scene u Prištini kada je reč o temi ekonomske normalizacije odnosa sa Beogradom, svedoči da je istinska normalizacija za veliki deo albanske političke scene na KiM potpuno stran koncept.

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đurić: Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2020

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji i toku dijaloga Beograda i Prištine...Kako je saopšteno iz Kancelarije, Đurić je rekao da je Srbija, kao inicijator ideje o mini...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.