Izvor: RTS, 19.Okt.2020, 21:13

Priština usvojila plan za sprovođenje sporazuma iz Vašingtona

Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
List Koha ditore objavio je plan vlade u Prištini za sprovođenja svih 16 tačaka, a koje se bave pitanjima od Gazivoda do odnosa sa Izraelom, prenosi Kosovo onlajn.

"U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju auto-puteva i železnica koje povezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograd i Prištinu. Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova", navodi Koha.
U petoj tački preuzima se obaveza prema kojoj će Priština učestvovati u aktivnostima "mini-Šengena", uključujući sledeći sastanak lidera.
Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, oko koje ima najviše sporenja na Kosovu, na jezero Gazivode.
"Kancelarija premijera i ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti", navodi se u planu.
Kako se dodaje, radna grupa će se usredsrediti na utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda, istraživanje mogućnosti za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, za piće), "obezbeđivanje da svaka preporuka ili predlog u studiji ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode".
Dodatna zaštita SPCPlan otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskoj slobodi, kako bi se "sprovela posvećenost kosovskog premijera Avdulaha Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske pravoslavne crkve".
Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma kojim Kosovo neće podnositi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.
"Ministarstvo spoljnih poslova izdaće cirkularno pismo za sve institucije, da povuku sve prijave i u kojem se navodi da se u periodu od godinu dana Kosovo neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama", stoji u planu koji prenosi Koha.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koha: Vlada Kosova usvojila 16 tačaka za primenu sporazuma iz Bele kuće

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2020, 10:06

Vlada Kosova usvojila je listu od 16 tačaka za sprovođenje sporazuma iz Bele kuće o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom, a tim dokumentom obuhvaćena su pitanja od jezera Gazivoda do odnosa sa Izraelom, preneo je list Koha ditore...U prvim tačkama dokumenta u koji je dnevnik imao uvida, navedene...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.