Vesti

0

Vlada Kosova usvojila 16 tačaka za primenu sporazuma iz Bele kuće

Autor: SA

Izvor: Beta

Vlada Kosova usvojila 16 tačaka za primenu sporazuma iz Bele kuće

Izvor: Foto: pixabay.com


U prvim tačkama dokumenta u koji je dnevnik imao uvida, navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju Srbiju i Kosovo a predviđeno je da ti projekti budu realizovani uglavnom putem zajmova.

U petoj tački dokumenta preuzeta je obaveza po kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima "mini Šengena", uključujući sledeći sastanak lidera te inicijative, kom će prisustvovati premijer Avdulah Hoti.

Po navodima dnevnika, sedma tačka se odnosi na jezero Gazivode pri čemu će naglasak biti na utvrđivanju postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda, utvrđivanju mogućnosti za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciji vodosnabdevanja, omogućavanju upotrebe u druge svrhe kao što su navodnjavanje i pijaća voda.

"Jedan od ciljeva je da se obezbedi da nijedna preporuka ili predlog u studiji (izvodljivosti) ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode", prenela je Koha.

Plan predviđa i izmenu Zakona o verskim slobodama, kako bi se sprovela "posvećenost premijera Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske pravoslavne crkve".

U okviru moratorijuma na podnošenje zahteva za učlanjenje u međunarodne organizacije, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezalo se da izda instrukciju za sve kosovske institucije, gde se traži da se povuku sve prijave i da se u roku od jedne godine Kosovo ne prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR