Ukrajinska kriza iz dana u dan: Četiri meseca rata, sve jači pritisak na ukrajinsku vojsku u Luganskoj oblasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 06:41

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Četiri meseca rata, sve jači pritisak na ukrajinsku vojsku u Luganskoj oblasti

Rat u Ukrajini traje već četiri meseca (121) dan. Za prevlast u Lugankoj oblasti odlučujuće bitke vode se kod Severodonjecka i Lisičanska. Načelnik Luganska smatra da će ukrajinska vojska možda morati da se povuče iz Lisičanska. Ukrajina zajedno sa Moldavijom dobila status kandidata za EU. Ruski šef diplomatije kaže da Moskva garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora.

Ruske snage napreduju ka južnim prilazima Donbasu. Rasplamsavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se borbe za Severodonjeck i susedni Lisičansk. Podeljeni rekom ti gradovi su postali ključno bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa.

Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kako bi izbegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu.

Oficir proruskih snaga u Lugansku Andrej Maročko tvrdi da se ukrajinski vojnici masovno predaju duž cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje.

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Mikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Segej Lavrov poručuje da Moskva ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru i da je potrebno samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak.

13.09 - Peskov o odluci EU o Ukrajini i Moldaviji: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.56 - Osujećen teroristički napad u Hersonu, terorista: Imao sam zadatak da ubijem što više ljudi

Eksplozija koja se dogodila u Hersonu i osujećena masovna pucnjava u hotelu, u kome su smeštene izbeglice, mogu se posmatrati samo kao teroristički napadi i zahtevaju posebnu pažnju, rekao je novinarima danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.25 - Moskva prekida saradnju sa udruženjem Finska-Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da prekine saradnju sa finskom nevladinom organizacijom "Finska-Rusija" zbog, kako je navedeno, "njenog otvorenog antiruskog stava", nakon što je Moskva pokrenula vojni napad na Ukrajinu.

09.53 - Zelenski: Ukrajina nije jastuk između Zapada i Rusije, biće članica Evropske unije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, povodom davanja Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, da će Ukrajina u budućnosti postati članica EU i da je to sada fiksirano na zvaničnom nivou.

09.28 - Herson: U ekploziji automobila poginuo lokalni zvaničnik

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenosi RIA Novosti.

9.09 - Ukrajinske snage dobile naređenje da se povuku iz Severodonjecka

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz grada Severodonjecka na istoku zemlje gde su u toku žestoke borbe s ruskim snagama, izjavio je danas guverner Luganska Serhij Gajdaj, javlja AFP.

8.21 - Džonson G7 i NATO-u: Nije vreme za loš mir u Ukrajini

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

7.38 - Gajdaj: Ruske snage zauzele Nikolajevku

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

[RAT U UKRAJINI] Teška situacija za ukrajinske snage na istočnom frontu, Slovenija Ukrajini poslala borbena vozila pešadije M-80A, ukrajinski piloti lovci obaraju ruske krstareće rakete

Izvor: TangoSix.rs, 24.Jun.2022

Na pragu petog meseca rata u Ukrajini, stanje na frontovima, naročito na istoku, nimalo nije povoljno za ukrajinske snage. Ruska vojska nastoji da okruži grad Severodonjeck oko koga se već nedeljama vode borbe, blizu je ulaska u susedni Lisičansk, a u rejonima mesta Zoloto i Gorsko opkolila je veću...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.