[RAT U UKRAJINI] Teška situacija za ukrajinske snage na istočnom frontu, Slovenija Ukrajini poslala borbena vozila pešadije M-80A, ukrajinski piloti lovci obaraju ruske krstareće rakete

Izvor: TangoSix.rs, 24.Jun.2022, 16:59

[RAT U UKRAJINI] Teška situacija za ukrajinske snage na istočnom frontu, Slovenija Ukrajini poslala borbena vozila pešadije M-80A, ukrajinski piloti lovci obaraju ruske krstareće rakete

Na pragu petog meseca rata u Ukrajini, stanje na frontovima, naročito na istoku, nimalo nije povoljno za ukrajinske snage. Ruska vojska nastoji da okruži grad Severodonjeck oko koga se već nedeljama vode borbe, blizu je ulaska u susedni Lisičansk, a u rejonima mesta Zoloto i Gorsko opkolila je veću grupu ukrajinske vojske (procenjuje se oko 2.000-2.500 vojnika) što je potvrdio i ukrajinski Generalštab. Na severu su ruske snage pojačale artiljerijske i raketne udare na Harkov i njegovu okolinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na jugu ukrajinska vojska pokušava sa napadima na Hersonsku oblast, za sada sa promeljivim uspehom.
Zamenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Karpenko izjavio je da je ukrajinska Kopnena vojska do sada izgubila 30 do 50 posto vojne tehnike, Karpenko je konkretno naveo gubitak 400 tenkova, 1300 borbenih vozila pešadije i 700 artiljerijskih oruđa. Izneo je i podatak da je za pokrivanje linije fronta neophodno 40 brigada, svaka sa po 30 tenkova, 100 borbenih vozila pešadije i 54 artiljerijska oruđa.
Satelitski snimak jedne od pogođenih naftnih platfomi u Crnom moru, Datum je 22. jun 2022, a vidi se gašenje požara na platformi. U proteklih nedelju dana Ukrajinci su ponovo dejstvovali na Zmijsko ostrvo, potom na tri naftne platforme ruske kompanije ‘‘Čornomornjeftgaz‘‘ 40 km istočno od pomenutog ostrva, kao i na jedan ruski brod. Rusija je saopštila da je uspešno odbila napad na Zmijsko ostrvo iako se na satelitskim snimcima može videti da je tamo skoro bilo požara. Francusko ministarstvo odbrane je u svojoj analizi ratnih dešavanja u Ukrajini navelo da je ruska vojska kao odgovor na napad na ostrvo, dejstvovala i po ciljevima koji se nalaze na svega 10 km od ukrajinsko-rumunske granice.
Ukrajinci su pogodili ruski brod odnosno tegljač ‘‘Spasilac Vasilij Beh‘‘ što je dokumentovano snimkom sa optoelektronskog sistema bespiotne letelice Bajraktar. Iako je prvo javljeno da je brod, koji je na Zmijsko ostrvo prevozio raketni sistem PVO Tor, pogođen protivbrodskom raketom Harpun, kasnije su se pojavile informacije da je ipak u pitanju manja raketa, najverovatnije Brimstone koja je lansirana sa nekog čamca ukrajinske ratne mornarice. Prema ruskim izvorima od 33 člana posade, 10 je nestalo. Za naftne praltforme se navodi da je barem jedna pogođena protivbrodskom raketom, ruski izvori navode da je 7 ljudi nestalo, a 94 je evakuisano od kojih je troje ranjeno.
Nove isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini sadrže i nemačke samohodne haubice PzH 2000, ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je da su oruđa već u službi, dok je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht navela da je ukupno 12 PzH 2000 isporučeno iz Holandije i Nemačke (7 iz Nemačke). Na najnovijem objavljenom spisku nemačke vojne pomoći nalaze se i rezervni delovi za lovce MiG-29. Oleksij Reznikov objavio je juče i da su SAD isporučile samohodne višecevne lansere raketa HIMARS. Slovačka je najverovatnije poslala 4 transportna helikoptera Mi-17 kao i jedan laki višenamenski Mi-2, dok Češka planira da isporuči još dva, sveže remontovana desantno-jurišna helikoptera Mi-35. Interesantna pošiljka stigla je iz Slovenije koja je donirala 35 borbenih vozila pešadije M-80A koja se u slovenačkoj vojsci ne koriste još od 2000-tih godina.
Pilot ukrajinskog MiG-a 29 na jednoj od vežbi lansira infracrveno samonavođenu raketu vazduh-vazduh R-73. Ukrajinska vojna avijacija je i dalje aktivna što se može videti iz sveže objavljenih video snimaka i fotografija. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da njeni piloti lovci obaraju ruske krstareće rakete. Kako se navodi, nakon njihovog lansiranja koje biva rano uočeno, utvrđuje se pravac leta što omogućuje upozorenje za vazdušni napad u mnogim regionima Ukrajine. Uzbunu dobijaju i dežurni lovci koji zatim poleću na presretanje u parovima. Ukrajinci tvrde da se ruske krstareće rakete lakše mogu otkriti jer imaju takvu pogonsku grupu da ostavljaju jak toplotni trag što pilotu lovca omogućuje lakše otkrivanje i uništenje iste, jer lovački avioni kojima je opremljeno RV Ukrajine imaju kvantnu optičku lokacijsku stanicu (tzv. KOLS). Ovome da dodamo da je američki Foreign Affairs pre nekoliko dana preneo informaciju da ukrajinska vojna avijacija u skorije vreme ima 20-30 letova letova na dnevnom nivou, a u ovaj broj je najverovatnije uračunat i nalet većih bespilotnih letelica.
Višemesečne spekulacije o tome da se iznad Ukrajine koristi i ruski višenamenski borbeni avion Su-57, potvrdio je pre nekoliko dana u izjavi za Interfaks zamenik ruskog premijera Jurij Borisov. On je naveo da su avioni leteli, kako pojedinčano tako i u grupi od nekoliko aviona, da su bili efikasni kada je u pitanju borbeno dejstvo i da su kritike veoma dobre.
Borbeni helikopter Mi-25NM sa raketom “Izdelije 305“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Još jednu novost vezanu za upotrebu vazduhoplovne tehnike objavila je RIA Novosti, ruske Vazdušno-kosmičke snage navodno koriste borbene helikoptere Mi-28NM naoružane sa najnovijim lakom višenamenskom vođenom raketom ‘‘Izdelije 305‘‘. Raketa ima startnu masu od 105 kg, masa visokoeksplozivne fragmente bojeve glave je 25 kg, prečnik rakete je 200 mm, dužina 1,945 m, maksimalni efikasni domet je 14,5 km, brzina do 230 m/s, glava za samonavođenje GSN je optička termovizijska, vođenje je kombinovano – inercijalno uz korekciju putem satelitske navigacije i u završnoj fazi samonavođenje uz mogućnost učešća operatora.

 
Od relevantnih dokaza gubitaka letelica iznad Ukrajine, u proteklih desetak dana imamo video snimak obaranja ruskog desantno-jurišnog helikoptera Mi-35M u rejonu Ravnopolja, Donjecka oblast. Moguće je da je u istoj oblasti oboren i ruski jurišnik Su-25, Ukrajinci su prikazali snimak zarobljenog pilota, navodno je ponovo u pitanju plaćenik, major VKS Rusije Andrej Fedorčukov koji je radio za grupu Vagner. Još jedan ruski Su-25 izgubljen je 21. juna, avion je pao u Rostovskoj oblasti, a pilot je poginuo. Prema nezvaničnim ruskim izvorima avion je zakačio dalekovod, ali se spekuliše da je možda bio oštećen iznad Ukrajine. Ukrajinski mediji preneli su 18. juna vest o sahrani ukrajinskog kapetana Sergeja Mehede koji je bio pilot helikoptera, njegov Mi-8 je navodno oboren dva dana ranije u rejonu Kramatorska.
The post [RAT U UKRAJINI] Teška situacija za ukrajinske snage na istočnom frontu, Slovenija Ukrajini poslala borbena vozila pešadije M-80A, ukrajinski piloti lovci obaraju ruske krstareće rakete appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.