Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.06.

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.06.

01.07.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 29.06. (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 30.06.

Muženko: Pet hiljada terorista DNR spremno za napad velikih razmera  - Ovu izjavu je saopštio načelnik Generalštaba kijevskih snaga Viktor Muženko. Prema njegovim rečima, u Donjecku je do pet hiljada vojnika na tenkovima i oklopnim vozilima, koji će uskoro krenuti u ofanzivu.

"Akumulacija snaga terorista širom Donjeckog regiona nije jednom saopštena u medijima. To je faza pripreme za napad bandita. Takođe je zanimljivo posmatrati reakciju sveta o ovom događaju. Na kraju krajeva, do pet hiljada naoružanih militanata u tenkovima i oklopnim vozilima podržava jaka artiljerija koji će uskoro pokušati da zgrabe komad zemlje i nekoliko naselja. Da bi to uradili, oni napadaju međunarodno priznatu državu u srcu Evrope, i pokušavaju da pomere položaje vojske u žestokim borbama ", rekao je načelnik štaba kijevskih snaga.

MO DNR: 12 kršenja primirja  - "Narodna vojska DNR je za protekla 24 časa zabeležila 12 slučajeva kršenja prekida vatre od strane kijevskih snaga, uključujući i upotrebu teškog naoružanja", saopštilo je Ministarstvo odbrane DNR.

Prema saopštenju Ministarstva, na teritoriji DNR je ispaljena 71 minobacčka granata kalibra 82 i 120 mm, 10 artiljerijskih granata i 51 tenkovska granata. Takođe, navodi se u saopštenju, kijevske snage koriste projektile na raketni pogon, kao i streljačko naoružanje.

Kijevske snage su granatirale grad Donjeck (Kubiševski rejon i područje aerodroma), Gorlovku i Dokučaevsk. Pored toga, pod vatrom su se našli Spartak, Sahanka i Belaja Kamenka.

Plotnicki: Broj poginulih primiče se brojnosti kijevskih snaga u Donbasu - Kijevske snage još nemaju američki blagoslov i naredbu da započnu pravi rat, da po treći put pokušaju da slome Donjecku i Lugansku Republiku.  Ali, sa druge strane redovno se vrše noćni napadi i granatiranja gradova i naselja.

Tako je i noćas Gorlovka ponovo bila na meti artiljerije kijevskih snaga iz pravca Maiorska.

Istovremeno je otvorena vatra po Petrovskom rejonu Donjecka.

Predsednik Luganske Republike Igor Plotnjicki je ocenio da kijevski režim još pokušava da isprovocira rat. Odnosno: da neprekidno provocira Lugansku i Donjecku Republiku na uzvratne mere većeg obima koje bi iskoristio za ulazak u rat.

„Ukrajina nas sa svakim danom sve više provocira zato što više nema nikakvih argumenata, pa je za njenu vlast jedini izlaz  – i politički i ekonomski – da otpočne rat” – podvukao je Plotnjicki.

Istovremeno je ukazao da se broj poginulih u dosadašnjim ratnim dejstvima u Donbasu približio brojnom stanju kijevskih snaga. Precizirao je da je Petar Porošenko pre neki danas ponosno izjavio da u Donbasu drži 60.000 vojnika, a Nemačka je nedavno ukazala da je u Donbasu već poginulo preko 50.000 ljudi.






Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.06.


Ukrajina nije pristala na ruski popust za gas - Ukrajina namerava da na današnjim trostranim pregovorima sa Rusijom i Evropskom komisijom razgovara o visini popusta za gas koji je ruska strana predložila za treći kvartal, već je dala svoj predlog Evropskoj komisiji, saopštio je novinarima ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin.

Odgovarajući na pitanje da li ukrajinskoj strani odgovara visina popusta koji je predložila Rusija, Demčišin je rekao „Razgovaraćemo, naravno, o tome“.

Međutim, on je odbio da kaže koja je to cena za ruski gas za treći kvartal koja bi zadovoljila Ukrajinu.

„Ne mogu reći cifru pre pregovora. Svoj predlog ćemo izneti Evropskoj komisiji“, rekao je Demčišin, koji je ranije danas, u bilateralnom formatu, imao sastanak u Beču sa predstavnicima EK.

Duma za recipročne mere protiv Kanade - Šef međunarodnog komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov predlaže donošenje recipročnih mera na sankcije koje je Kanada uvela Rusiji.

„Mi treba da donesemo mere protiv Kanade. Kanada je danas država sa najjizrazitijim antiruskim stavom u zapadnoj Alijansi pripada najizrazitijim antiruskim državama, kao i u ’Velikoj sedmorci‘. Znamo da je premijer Kanade govorio da Rusija ne može nikada biti član ove organizacije tj. razvijao je tezu da konfrontacija Rusije i Zapada nema povratka“, rekao je Puškov na sednici Državne dume.

„Čini se da je potrebno odgovoriti na to. Ne mislim da mi nismo sposobni da donesemo recipročne mere protiv Kanade, koje će pokazati da smo spremni da na donošenje sankcija protiv nas odgovorimo istom merom“, naglasio je poslanik.

Po njegovom mišljenju, Vlada Kanade „teži da poveća svoju beznačajnu ulogu, svoj objektivni nedostatak uticaja i autoriteta povećanom aktivnošću u oblasti sankcione politike“.

„Gazprom“ i „Transnjeft“ ušli u prošireni spisak sankcija Kanade - Kanada je uvela dodatne ekonomske sankcije protiv 14 ruskih pravnih i tri fizička lica, kaže se u izjavi premijer zemlje Stivena Harpera, objavljenoj na sajtu kanadske Vlade.

Osim toga, Kanada je uvela zabranu za uvoz i izvoz robe sa teritorije Krima.

„Uvođenje dodatnih sankcija prema Rusiji bilo je doneto u koordinaciji sa našim partnerima“, navodi se u izjavi premijera. Harper je dodao da su ograničenja povezana sa situacijom na istoku Ukrajine koja je, po mišljenju Otave, direktno vezana za Rusiju.

„Podržavamo sadašnje napore za diplomatsko rešenje.“

„Podržavam tekuće napore o diplomatskom rešenju  (konflikta u Ukrajini) i pozivam Rusiju i njena lica od poverenja da u potpunosti ispunjavaju Minski sporazum“, dodao je premijer Kanade.

Prema saopštenju kanadskog Ministarstva inostranih poslova u prošireni spisak su ušle kompanije: „Gasprom“, „Gasprom njeft“, „Surgutneftegas“ i „Transnjeft“. 

Osim toga, u spisak su unesene kompanije „Oboronprom“, „Stankoinstrument“, „Visokotočni kompleksi“, „Himkompozit“, „Tulski oružani zavod“, „Sirius“.

Što se tiče fizičkih lica, u crni spisak su ušli: politikolog Aleksandar Dugin, Pavel Kaniščev i Andrej Kovaljenko.

Sankcije su obuhvatile fond „Maršal Kapitol“, „Evroazijski savez omladine“ i motoklub „Noćni vukovi“

Ukrajini popust na ruski gas, ali manji nego pre - Vlada Rusije je nakon zvaničnog obraćanja ukrajinske strane donela odluku da joj za treći kvartal odobri popust za gas u iznosu od oko 40 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega će cena za ukrajinski „Naftogas“ ostati na nivou iz drugog kvartala od 247 dolara, saopštio je premijer Dmitrij Medvedev.

„Od ukrajinske strane je stiglo obraćanje sa molbom da se produži važenje popusta. To je za nas u potpunosti očekivano, imajući u vidu tamošnju tešku ekonomsku situaciju. Doneta je odluka da se potpiše ukaz Vlade koji će za jedan kvartal uspostaviti poseban obračun uvoznih carina za isporuke gasa u Ukrajinu“, rekao je Medvedev na sastanku sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom i šefom „Gasproma“ Aleksejom Milerom.

„Konačna cena za Ukrajinu za hiljadu kubnih metara gasa za treći kvartal iznosiće oko 247,17 dolara, uzimajući u obzir popust. Popust će biti oko 40 dolara“, dodao je premijer, naglasivši da Rusija ne može odobriti popust za gas za Ukrajinu u ranijem obimu (100 dolara za hiljadu kubnih metara), između ostalog i zbog pada cena na naftu.

Video vesti za 30.06.

Specijalna reportaža iz Marinke

Kijevske snage na poziciji kod Gorlovke

Razgovor sa srpskim dobrovoljcem Dejanom Berićem Dekijem

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.06.[2015-07-01 08:49:38]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 29.06. (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod...

U Rusiji će biti zabranjene organizacije koje podrivaju nacionalne interese[2015-06-30 16:58:59]

Na spisku organizacija koje su nepoželjne u Rusiji moglo bi da bude i 20 stranih. Među njima...

Ruska ratna flota do 2020. dobija potpuno novu protivpodmorničku avijaciju[2015-06-30 16:56:00]

Unifikovana avio-platforma Mornaričke avijacije Ratnog vazduhoplovstva Rusije, koja će zameniti postojeće avione Il-20 i Il-38, biće...

Šojgu: Vojske Rusije i Kine doprinose stabilnosti u svetu[2015-06-30 16:52:32]

Unapređenje saradnje ruske i kineske armije doprinose stabilnosti u svetu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej...

Ukrajina nije pristala na ruski popust za gas[2015-06-30 16:50:37]

Ukrajina namerava da na današnjim trostranim pregovorima sa Rusijom i Evropskom komisijom razgovara o visini popusta...

Bombaš-samoubica napao konvoj NATO-a u Kabulu[2015-06-30 16:46:13]

Bombaš-samoubica napao je konvoj vojnika NATO-a na auto-putu između aerodroma u Kabulu i američke ambasade, saopštili...

Grčka otvorena za ulazak u BRIKS[2015-06-30 16:39:58]

Grčka je otvorena za mogućnost da postane članica grupe BRIKS zemalja u razvoju u okviru Nove...

Duma za recipročne mere protiv Kanade[2015-06-30 16:36:41]

Šef međunarodnog komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov predlaže donošenje recipročnih mera na sankcije...

Kremlj prati razvoj situacije u Grčkoj[2015-06-30 16:32:30]

U Kremlju sa pažnjom prate razvoj situacije u Grčkoj, ali smatraju da je to isključivo pitanje...

Srbi ne žele u NATO[2015-06-30 16:13:42]

 Oko 50 odsto građana smatra da Srbija treba da postane članica EU dok je broj onih...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.