Украјина и Новорусија из минута у минут - 30.06.

Објављено: 01.07.2015.год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 29.06. (кијевске снаге) - кликнути за увећање
Ситуација у Украјини и Новорусији према карти кијевских снага


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод





 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 

 


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 30.06.




Муженко: Пет хиљада терориста ДНР спремно за напад великих размера
  - Ову изјаву је саопштио начелник Генералштаба кијевских снага Виктор Муженко. Према његовим речима, у Доњецку је до пет хиљада војника на тенковима и оклопним возилима, који ће ускоро кренути у офанзиву.

"Акумулација снага терориста широм Доњецког региона није једном саопштена у медијима. То је фаза припреме за напад бандита. Такође је занимљиво посматрати реакцију света о овом догађају. На крају крајева, до пет хиљада наоружаних милитаната у тенковима и оклопним возилима подржава јака артиљерија који ће ускоро покушати да зграбе комад земље и неколико насеља. Да би то урадили, они нападају међународно признату државу у срцу Европе, и покушавају да помере положаје војске у жестоким борбама ", рекао је начелник штаба кијевских снага.



МО ДНР: 12 кршења примирја  - "Народна војска ДНР је за протекла 24 часа забележила 12 случајева кршења прекида ватре од стране кијевских снага, укључујући и употребу тешког наоружања", саопштило је Министарство одбране ДНР.

Према саопштењу Министарства, на територији ДНР је испаљена 71 минобацчка граната калибра 82 и 120 мм, 10 артиљеријских граната и 51 тенковска граната. Такође, наводи се у саопштењу, кијевске снаге користе пројектиле на ракетни погон, као и стрељачко наоружање.

Кијевске снаге су гранатирале град Доњецк (Кубишевски рејон и подручје аеродрома), Горловку и Докучаевск. Поред тога, под ватром су се нашли Спартак, Саханка и Белаја Каменка.



Плотницки: Број погинулих примиче се бројности кијевских снага у Донбасу - Кијевске снаге још немају амерички благослов и наредбу да започну прави рат, да по трећи пут покушају да сломе Доњецку и Луганску Републику.  Али, са друге стране редовно се врше ноћни напади и гранатирања градова и насеља.

Тако је и ноћас Горловка поново била на мети артиљерије кијевских снага из правца Маиорска.

Истовремено је отворена ватра по Петровском рејону Доњецка.

Председник Луганске Републике Игор Плотњицки је оценио да кијевски режим још покушава да испровоцира рат. Односно: да непрекидно провоцира Луганску и Доњецку Републику на узвратне мере већег обима које би искористио за улазак у рат.

„Украјина нас са сваким даном све више провоцира зато што више нема никаквих аргумената, па је за њену власт једини излаз  – и политички и економски – да отпочне рат” – подвукао је Плотњицки.

Истовремено је указао да се број погинулих у досадашњим ратним дејствима у Донбасу приближио бројном стању кијевских снага. Прецизирао је да је Петар Порошенко пре неки данас поносно изјавио да у Донбасу држи 60.000 војника, а Немачка је недавно указала да је у Донбасу већ погинуло преко 50.000 људи.







Преглед политичко-економских и других вести за 30.06.





Украјина није пристала на руски попуст за гас - Украјина намерава да на данашњим тространим преговорима са Русијом и Европском комисијом разговара о висини попуста за гас који је руска страна предложила за трећи квартал, већ је дала свој предлог Европској комисији, саопштио је новинарима министар енергетике Украјине Владимир Демчишин.

Одговарајући на питање да ли украјинској страни одговара висина попуста који је предложила Русија, Демчишин је рекао „Разговараћемо, наравно, о томе“.

Међутим, он је одбио да каже која је то цена за руски гас за трећи квартал која би задовољила Украјину.

„Не могу рећи цифру пре преговора. Свој предлог ћемо изнети Европској комисији“, рекао је Демчишин, који је раније данас, у билатералном формату, имао састанак у Бечу са представницима ЕК.

Дума за реципрочне мере против Канаде 
- Шеф међународног комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков предлаже доношење реципрочних мера на санкције које је Канада увела Русији.

„Ми треба да донесемо мере против Канаде. Канада је данас држава са најјизразитијим антируским ставом у западној Алијанси припада најизразитијим антируским државама, као и у ’Великој седморци‘. Знамо да је премијер Канаде говорио да Русија не може никада бити члан ове организације тј. развијао је тезу да конфронтација Русије и Запада нема повратка“, рекао је Пушков на седници Државне думе.

„Чини се да је потребно одговорити на то. Не мислим да ми нисмо способни да донесемо реципрочне мере против Канаде, које ће показати да смо спремни да на доношење санкција против нас одговоримо истом мером“, нагласио је посланик.

По његовом мишљењу, Влада Канаде „тежи да повећа своју безначајну улогу, свој објективни недостатак утицаја и ауторитета повећаном активношћу у области санкционе политике“.

„Газпром“ и „Трансњефт“ ушли у проширени списак санкција Канаде 
- Канада је увела додатне економске санкције против 14 руских правних и три физичка лица, каже се у изјави премијер земље Стивена Харпера, објављеној на сајту канадске Владе.

Осим тога, Канада је увела забрану за увоз и извоз робе са територије Крима.

„Увођење додатних санкција према Русији било је донето у координацији са нашим партнерима“, наводи се у изјави премијера. Харпер је додао да су ограничења повезана са ситуацијом на истоку Украјине која је, по мишљењу Отаве, директно везана за Русију.

„Подржавамо садашње напоре за дипломатско решење.“

„Подржавам текуће напоре о дипломатском решењу  (конфликта у Украјини) и позивам Русију и њена лица од поверења да у потпуности испуњавају Мински споразум“, додао је премијер Канаде.

Према саопштењу канадског Министарства иностраних послова у проширени списак су ушле компаније: „Гаспром“, „Гаспром њефт“, „Сургутнефтегас“ и „Трансњефт“. 

Осим тога, у списак су унесене компаније „Оборонпром“, „Станкоинструмент“, „Високоточни комплекси“, „Химкомпозит“, „Тулски оружани завод“, „Сириус“.

Што се тиче физичких лица, у црни списак су ушли: политиколог Александар Дугин, Павел Канишчев и Андреј Коваљенко.

Санкције су обухватиле фонд „Маршал Капитол“, „Евроазијски савез омладине“ и мотоклуб „Ноћни вукови“

Украјини попуст на руски гас, али мањи него пре 
- Влада Русије је након званичног обраћања украјинске стране донела одлуку да јој за трећи квартал одобри попуст за гас у износу од око 40 долара за хиљаду кубних метара, након чега ће цена за украјински „Нафтогас“ остати на нивоу из другог квартала од 247 долара, саопштио је премијер Дмитриј Медведев.

„Од украјинске стране је стигло обраћање са молбом да се продужи важење попуста. То је за нас у потпуности очекивано, имајући у виду тамошњу тешку економску ситуацију. Донета је одлука да се потпише указ Владе који ће за један квартал успоставити посебан обрачун увозних царина за испоруке гаса у Украјину“, рекао је Медведев на састанку са министром енергетике Русије Александром Новаком и шефом „Гаспрома“ Алексејом Милером.

„Коначна цена за Украјину за хиљаду кубних метара гаса за трећи квартал износиће око 247,17 долара, узимајући у обзир попуст. Попуст ће бити око 40 долара“, додао је премијер, нагласивши да Русија не може одобрити попуст за гас за Украјину у ранијем обиму (100 долара за хиљаду кубних метара), између осталог и због пада цена на нафту.



Видео вести за 30.06.



Специјална репортажа из Маринке

Кијевске снаге на позицији код Горловке


Разговор са српским добровољцем Дејаном Берићем Декијем


Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему
Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему

Западна реторика која Москву представља као претњу је начин да се грађани одврате од проблема код куће, тврди Дмитриј Песков

2024-04-29 13:04:47

РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост
РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост

Украјински председник не жели да поремети већ отежану акцију мобилизације, изјавио је за лист локални посланик

2024-04-28 19:41:09

Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта
Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта

Украјински главнокомандујући Александар Сирски признао је да су руске снаге постигле тактичке успехе у низу области у зони борбених дејстава.

2024-04-28 16:07:54

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт
Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

2024-04-27 13:29:22

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом
Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом

Америчка помоћ неће бити довољна да заустави руске снаге, изјавио је Дмитриј Кулеба

2024-04-24 18:08:05

Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране
Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији

2024-04-24 16:29:32

РТ: Иран прети да ће избрисати Израел
РТ: Иран прети да ће избрисати Израел

Председник Ебрахим Раиси упутио је оштро упозорење западном Јерусалиму

2024-04-23 19:32:00

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: