Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 10.01.

Izvor: Vostok.rs, 11.Jan.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 10.01.

11.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 10.01.

 

 

Stanje na frontu - Nastavljaju se artiljerijski napadi na Donjeck.

Kijevske snage nastavljaju sa granatiranjem Donjecka iz pravca Tonenkoe i Opitnoe. Granatiranje se vrši iz tri pravca: sever, severozapad i jugozapad.

Od granata i raketa VBR najviše štete su pretrpeli Kievski, Kubiševski, Kirovski i Petrovski rejon grada.

Značajan broj stambenih objekata je u plamenu, oštećen je gasovod, postrojenja za prečišćavanje vode kao i podstanice.

Granatiranje grada se i dalje nastavlja. Grad se trese od eksplozija. To je i razloga zašto je Narodna vojska morala da vrati mehanizaciju i artiljeriju koja je povučena sa pozicija u skladu sa ranijim pregovorima. Narodna vojska uzvraća vatru po položajima kijevskih snaga.

Video vesti za 10.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Kijevske snage na aerodromu u Donjecku

Kijevske snage pod minobacačkom vatrom

Pozicija kijevskih snaga

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Pozicije kijevskih snaga očima drona

Pozicije kijevskih snaga očima drona

Pozicije kijevskih snaga očima drona

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Petrovski rejon Donjecka - posledice granatiranja

Demineri Narodne vojske



Pregled bojevih dejstava za 10.01.

Pregled vesti TV Novorusija za 10.01.

Pregled vesti za 09.01.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 10.01.

Gorbačov: rat zbog Ukrajine prerasta u nuklearni sukob - Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov je u intervjuu za časopis Spiegel upozorio na opasnost od rata širokih razmera u Evropi zbog Ukrajine. „Ovakav rat neizbežno prerasta u nuklearni sukob.

Nećemo preživeti u narednim godinama ako nečiji nervi ne izdrže zbog krajnje napete situacije,“ – istakao je političar. Mihail Gorbačov je oštro kritikovao politiku SAD i NATO vezanu za širenje vojnog saveza, koja je dovela do rušenja sistema bezbednosti u Evropi.

RF će možda zahtevati od Kijeva 3 milijarde dolara - Rusija ima sve osnove da zahteva od Ukrajine povraćaj zajma od $3 milijarde pre roka, ali takva odluka zasad nije doneta, - izjavio je ministar finansija RF Anton Siluanov.

Čitav niz parametara koji su predstavljali uslov za davanje Ukrajini ruskog zajma je narušen. Odluku o ulaganju sredstava u evroobligacije Ukrajine do 15 milijardi dolara Rusija je donela 2013. godine. Uskoro je otkupljena prva tranša od 3 milijarde dolara, a ostalih 12 milijardi dolara za Ukrajinu nije izdvojeno. Rusija je odbijanje obrazložila nelegitimnom smenom vlasti u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova „normandijske četvorke“ razmotrili ukrajinsku krizu - Ministri spoljnih poslova „normandijske četvorke“ (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina) su u telefonskom razgovoru razmotrili mirno regulisanje situacije na jugoistoku Ukrajine s akcentom na ispunjenje minskih dogovora, saopšteno je na sajtu ruskog spoljnopolitičkog nadleštva.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je pregovarao s ministrima inostranih poslova: Nemačke – Frankom-Valterom Štajnmajerom, Ukrajine – Pavelom Klimkinom i Francuske – Loranom Fabiusom u nastavku kontakata u „normandijskom formatu“.

„Strane su nastavile da razmatraju puteve za saradnju radi mirnog regulisanja situacije na jugoistoku Ukrajine s akcentom na to da sukobljene strane treba da ispune minske dogovore,“ – kaže se u saopštenju na sajtu MSP Rusije.

Puškov: Jacenjukova izjava o upadu vređa sećanje na žrtve rata - Šef međunarodnog komiteta Državne dume Aleksej Puškov nazvao je izjavu premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka uvredom sećanja na ljude koji su poginuli za vreme Drugog svetskog rata i „otvorenom podrškom nacističke Nemačke“.

Jacenjuk je dan ranije u toku posete Berlinu izjavio da se „svi mi vrlo dobro sećamo sovjetskog upada u Ukrajinu i u Nemačku“.

„U suštini, Jacenjukova izjava predstavlja otvorenu podršku nacističke Nemačke i uvredu sećanja na milione poginulih za oslobođenje naše zemlje i Evrope,“ – napisao je Puškov u svom mikroblogu na Twitter.

Zjukov: Kijev želi da u januaru uveze oko 620 hiljada tona uglja iz RF - Ukrajina planira da u januaru uveze oko 620 hiljada tona iz RF, prenosi ukrajinska informativna agencija UNIAN pozivajući se reči na zamenika ministra za energetiku i industriju uglja Ukrajine Jurija Zjukova

U Ukrajini vlada nestašica gasa i uglja, kako za proizvodnju toplote, tako i za proizvodnju električne energije. Zemlja štedi gas zbog smanjenja isporuka iz RF, a nedostatak uglja je povezan s operacijama sukobljenih snaga u Donbasu gde se nalazi većina rudnika ove zemlje.

„U januaru nam predstoji zadatak – 120 hiljada za „Centrenergo“ i oko 0,5 miliona tona po ugovorima DTEK. Govorim o ruskom uglju,“ – citira agencija reči Zjukova, koji je u petak održao konferenciju za novinare.

Po njegovim rečima, preliminarna cena ruskog uglja iznosiće oko 73 dolara za hiljadu tona.

Fakulteti DNR nameravaju da izdaju diplome po dva obrasca - Ministar obrazovanja Donjecke Narodne Republike Igor Kostenok je izjavio da svi fakulteti DNR nameravaju da izdaju diplome po dva obrasca – DNR i RF.

Ministarstvo DNR se obratilo ruskom granskom nadleštvu s molbom za nostrifikaciju diploma republike. Sa svoje strane, prvi zamenik predsednika komiteta SF RF za nauku i obrazovanje Viktor Kosourov je izjavio da je priznavanje diploma fakulteta DNR od strane Rusije sad teško moguće, ali o tom pitanju treba razgovarati, treba ga razmatrati i izaći u susret predlozima predstavnika DNR.

Soroš: Za ekonomsku stabilizaciju Ukrajine potrebno je 50 milijardi dolara - Za stabilizaciju ukrajinske ekonomije hitno je neophodan iznos od 50 milijardi američkih dolara. Ovakvo mišljenje je izrazio američki finansijer Džordž Soroš u intervjuu koji je objavio list "Financial Times".

"Rukovodstvo Evropske unije se prema Ukrajini odnosi kao prema još jednoj zemlji kojoj je potrebna finansijska pomoć, ne shvatajući da kriza na istočnim granicama EU za ekonomiju Evropske unije i sam opstanak EU predstavlja veću opasnost nego predstojeći izbori u Grčkoj", citira list Soroša. Po njegovom mišljenju, Kijevu je potrebna pomoć u iznosu od 50 milijardi dolara. „Finansijsku pomoć Ukrajini zemlje Evropske unije treba da smatraju zaštitnim delovanjem", istakao je finansijer.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Po Sorošovom mišljenju novi program za pomoć Ukrajini treba da bude usaglašen već u tekućem kvartalu. Soroš je takođe saopštio da će u najskorije vreme objaviti program koji je sačinio za ozdravljenje ukrajinske ekonomije.

Aksjonov: Krim namerava da se ubuduće sam snabdeva namirnicama - Krim u okviru politike zamene robe iz uvoza namerava da na svojoj teritoriji organizuje proizvodnju svih potrebnih namirnica kako bi maksimalno smanjio zavisnost od uvoznih isporuka, saopštio je predsednik republike Sergej Aksjonov novinarima.

Danas značajan deo namirnica na Krim i dalje dospeva iz Ukrajine preko granice na severu republike, kao i iz regiona Rusije preko Kerčenskog moreuza.

„Naš zadatak je da obezbedimo proizvodnju prehrambenih namirnica na svojoj teritoriji i na tome radimo. Planiramo da u najskorije vreme otvorimo preko deset državnih preduzeća,“ – rekao je Aksjonov.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 10.01.[2015-01-11 09:58:50]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Hrvatska: Prijava protiv mladića zbog slikanja sa zastavom Srbije[2015-01-10 17:08:49]

Vukovarska policija je danas podnela prekršajne prijave protiv trojice mladih Vukovaraca koji su se u maskirnoj...

Sablja kraljevića Đorđa[2015-01-10 17:00:22]

Kada je srpska vojska počela da se povlači sa Mačkovog kamena, princ Đorđe Karađorđević je sa isukanom sabljom poveo na juriš posustalu jedinicu i preokrenuo tok borbe.

Odbranu Moskve će pojačati još jedan S-400[2015-01-10 16:58:53]

Odbrana Moskve će biti pojačana još jednim pukom zenitno-raketnog sistema S-400 „Trijumf“, - saopštio je novinarima...

Gorbačov: rat zbog Ukrajine prerasta u nuklearni sukob[2015-01-10 16:56:30]

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov je u intervjuu za časopis Spiegel upozorio na opasnost od rata...

RF će možda zahtevati od Kijeva 3 milijarde dolara[2015-01-10 16:52:30]

Rusija ima sve osnove da zahteva od Ukrajine povraćaj zajma od $3 milijarde pre roka, ali...

Posle „terorisanja“ Klička Brigs daje savete drugim bokserima[2015-01-10 16:50:12]

Američki bokser teške kategorije Šenon Brigs je posle mnogobrojnih pokušaja da dobije meč s Ukrajincem Vladimirom...

Može se desiti da se Indija odrekne lovaca Rafale u korist ruskih[2015-01-10 16:49:08]

Može se desiti da se ministarstvo odbrane Indije odrekne kupovine francuskih lovaca Rafale i da umesto...

Fakulteti DNR nameravaju da izdaju diplome po dva obrasca[2015-01-10 16:47:15]

Ministar obrazovanja Donjecke Narodne Republike Igor Kostenok je izjavio da svi fakulteti DNR nameravaju da izdaju...

Oland: Francuska nije završila sa pretnjama čija je meta[2015-01-10 16:46:16]

Francuski predsednik Fransoa Oland pozdravio je efikasnost francuskih snaga reda koje su okončale talačke krize u...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.