U Novom Sadu počeo četvrti festival L(j)udila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2024, 00:28

U Novom Sadu počeo četvrti festival L(j)udila

U Novom Sadu je počeo četvrti festival L(j)udila, povodom Svetskog dana šizofrenije. Tokom tri dana festivala na više lokacija, održaće se razni edukativni, umetnički i zabavni sadržaji, koji promovišu uključivanje osoba sa psihosocijalnim poteškoćama u zajednicu.

Četvrti Festival L(j)udila u Novom Sadu počeo je edukativnom interaktivnom tribinom, na kojoj su stručnjaci iz oblasti psihologije i psihijatrije sa posetiocima pokušali da odgonetnu kako je svet došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u poziciju da industrija samopomoći, koja predstavlja ogromno polje za zloupotrebu, vredi 13 milijardi dolara, gde samozvani "učitelji života"na socijalnim mrežama stavljaju pojedinca u trajno stanje deficita, jer mu nameću konstantnu potrebu za usavršavanjem i rada na sebi, a da je sa druge strane, stopa mentalnih poteškoća u stalnom porastu.

"Ta era individualizma se svodi na to da ja moram da dohvatim ono što mi društvo kaže, da moram da budem "autentičan", uspešan na način kako mi društvo kaže, da imam strahove od toga da ću umreti sam, biti ostavljen, biti napušten i mislim da su to samo moji strahovi", rekao je Milan Damjanac, psihoterapeut.

Damjanac savetuje one pojedince koji žive u stalnom osećaju nedovoljnosti i anksioznosti, da prestanu da se obmanjuju sadržajima koji im se nude na društvenim mrežama i da pronađu svoju meru sreće.

"Mislim da je važno da čovek analizira situaciju da vidi kako može da popravi svoj život i da popravi život ljudi oko sebe, ideja je samo da prestane čovek da se obmanjuje da mu bude jasnije gde živi, kako živi i da prestane da se vodi onim što mu se nudi na društvenim mrežama", dodao je on.

Organizatori festivala su uputili i savet medijima kako treba da izveštavaju kada je reč o mentalnom zdravlju građana. Prvi je da uvek konsultuju relevantne stručnjake, psihologe, psihijatre.

"Da se ne bavite analiziranjem samog događaja, šta je to doprinelo da se desi neki incident već da se fokusiramo na to gde pojedinci ako imaju neki psihosocijalne probleme mogu da potraže podršku", rekao je Damjanac.

Na Festivalu, koji će trajati do nedelje, će biti organizovani i brojni drugi zanimljivi sadržaji. Cilj Festivala L(j)udila je promovisanje jednakosti i ravnopravnosti, normalizacije ljudskih iskustava i uticaja na stepen stigmatizacije i diskriminacije u zajednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.