UN: Istraga mogućih ratnih zločina u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 19:33

UN: Istraga mogućih ratnih zločina u Ukrajini

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojio rezoluciju kojom se nalaže pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima, prenosi Rojters.

Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi, je sa 33 glasa za, dva protiv i 12 uzdržanih, usvojio rezoluciju kojom se komisiji za istragu nalaže da istraži događaje oko Kijeva i drugih područja kao što je Sumi, koja su bila pod privremenom kontrolom ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trupa, prenosi Rojters.

Zamenica ukrajinskog šefa diplomatije Emine Džaparova rekla je na zasedanju da su "u područjima koja su bila pod ruskom okupacijom krajem februara i u martu počinjena najjezivija kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu proteklih decenija", navodi britanska agencija.

"Umesto da raspravljamo o pravim uzrocima krize u ovoj zemlji i tražimo načine da je rešimo, kolektivni Zapad organizuje još jednu političku borbu da demonizuje Rusiju", naveo je u saopštenju ruski ambasador pri UN-u u Ženevi Genadij Gatilov.

Rusija je nedavno isključena iz Saveta, ali i dalje može da prisustvuje sednici kao posmatrač, ali je odlučila da ne učestvuje na današnjem zasedanju u znak protesta zbog rezolucije, za koju tvrdi da je politički revanšizam, prenosi Rojters.

Kina je zajedno sa Eritrejom glasala protiv rezolucije , a kineski ambasador Čen Su takođe je kritikovao "politizaciju" Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

"Primetili smo da je poslednjih godina politizacija i konfrontacija u Savetu u porastu što ozbiljno utiče na kredibilitet, nepristrasnost i solidarnost", naglasio je kineski ambasador.

Na istoj sednici, Visoki komesar UN-a za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da ima mnogo primera mogućih ratnih zločina od početka ruske agresije, navodeći da je u Kijevskom regionu otkriveno 1.000 tela.

"Obim nezakonitih ubistava, uključujući i sumnje na nasumična pogubljenja u područjima severno od Kijeva je šokantan", naglasila je Bašele.

Rezolucijom se takođe zahteva od Visoke komesarke da u junu Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija izvesti o kršenjima prava u Marijupolju, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena rezolucija: Rusima će se suditi?

Izvor: B92, 12.Maj.2022

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojio rezoluciju...Pomenutom rezolucijom nalaže se pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima, prenosi Rojters...Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi, je sa 33 glasa...

Nastavak na B92...

UN naložio da se pokrene istraga mogućih RATNIH ZLOČINA u Ukrajini

Izvor: Blic, 12.Maj.2022

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojio rezoluciju kojom se nalaže pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.